1 aprilgrap Surhuizum heeft serieuze boodschap

SURHUIZUM - Het artikel over het vervangen van de torenhaan van Surhuizum door een windturbine is, zoals velen al door hadden, een 1 aprilgrap. Maar wel eentje met een diepere achtergrond.

We zien steeds meer initiatieven oprijzen gericht op duurzaamheid, ook binnen Achtkarspelen. Werd het in Surhuizum ook tijd voor een dergelijk initiatief? Of die huidige vormen van "groene" stroom allemaal wel zo geschikt zijn, vroegen Pleatslik Belang Surhuizum zich af. Daarom besloten ze om het over een andere boeg te gooien: een windturbine op de Surhúster toer.

De dorpsbestuurders merkten dat dit zowel binnen als buiten Surhuizum voor verbazing en een lichte vorm van verontwaardiging zorgde. Om duidelijk te maken dat het om een 1 april grap ging, reed vandaag ene hoogwerker door het dorpm met een verklarend tekstbord. Daarop de tekst: 'Al moat de stroom ek noch sa grien, oan ús toer komt gjinien'.

De eigenaresse van een welbekend machineverhuurbedrijf in Harkema kon er hartelijk om lachen en vond dat de grap geen aanleiding gaf voor een blokkeeractie. Wel besloot ze spntaan een hoogwerker te sponsoren.

Rest nog een boodschap van Pleatslik Belang Surhuizum: De oplossing voor ons milieuprobleem ligt soms dichterbij dan je denkt. Begin bij jezelf, door eens wat meer thuis te werken of de komende tijd niet het vliegtuig te pakken.