Veehouder Veenstra in Twizel plaatst nestkastjes tegen eikenprocessierups

TWIJZEL - Veehouder Hans Veenstra uit Twizel heeft dit weekeinde samen met zijn kleinkinderen 20 nestkastjes voor mezen opgehangen, in de strijd tegen de eikenprocessierups.

De kastjes hangen in de houtwallen tussen Twizel en ‘Egypte’. Dit sympathieke initiatief is mogelijk gemaakt door Pyt van de Polder, vrijwilliger van de agrarische natuurverenging Noardlike Fryske Wâlden én winnaar van de Douwe Hooglandprijs 2019.

Prijzengeld

Pyt van de Polder: ,,Door zijn inzet en aandacht van de vogels in het coulisselandschap, vond ik dat wij dit idee moesten steunen en heb ik voorgesteld het prijzengeld, verbonden aan de Douwe Hooglandprijs, aan dit project te besteden. Alleen al de samenwerking en het overdragen van dit mooie werk aan de nieuwe generatie is de aandacht meer dan waard. Het zou mooi zijn als er meer beheerders van houtwallen op het idee komen om met de hulp van de vogelwacht hiermee aan de slag te gaan. Dit is heel goed voor de biodiversiteit.”

Houtwerkplaats De Klamp in Surhuisterveen heeft alleen maar ongeverfde nestkastjes staan. De kleinkinderen zijn meteen aan het schilderen gegaan om de nestkastjes op tijd klaar te hebben. ,,Voordat de vogels eieren gaan leggen moeten ze hangen en dat kon mooi op de laatste zaterdag van maart. Met een auto vol nestkastjes en de kleinkinderen Hans, Wietske en Yme Pafforaad en Wietske Visser zijn we bij de houtwallen langsgereden om hier en daar een kastje op te hangen.” aldus een trotse pake.

50 nestkasten

Boer Veenstra heeft veel houtwallen en elzensingels tussen Twizel en ‘Egypte’ waar inmiddels meer dan 50 nestkasten hangen. Eerder had hij al kastjes opgehangen als onderdeel van het gekraagde roodstaartproject. Voor de actie van de gemeente Achtkarspelen, die 1.000 nestkastjes beschikbaar stelde, kwam hij niet in aanmerking.

Douwe Hooglandprijs

De vereniging Noardlike Fryske Wâlden reikt de Douwe Hooglandprijs sinds 2015 uit. De prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie die het draagvlak voor en de betrokkenheid bij het agrarisch natuurbeheer van de vereniging stimuleert. De prijs is vernoemd naar Douwe Hoogland, die van 2006 tot en met 2014 voorzitter van de vereniging was. De prijs is een geldbedrag van 250 euro. De winnaar kan hiervoor een idee voor een nieuw initiatief bij de vereniging indienen.

De Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging met als werkgebied Noordoost-Fryslân en Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren, zorgt met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer voor het behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels. De vereniging streeft naar een vitale landbouw, midden in de ‘mienskip’, die is vervlochten met het cultuurhistorische landschap en bijbehorende natuurwaarden.

Meer informatie op www.noardlikefryskewalden.nl