Gemeente haalt bakzeil: fietspad opnieuw betegeld

SURHUISTERVEEN - De gemeente Achtkarspelen zal het fietspad langs de Blauwhuisterweg opnieuw bestraten, met een grotere tegel.

Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de bezwaren van Jorrit Walstra. De buurtbewoner klaagde maandag in een artikel op de site van de Feanster over de slordige manier waarop het fietspad was vernieuwd.

Vlak voor zijn woning was een deel van de oude bestrating verwijderd en vervangen door nieuwe betontegels. De nieuwe stenen, zogenaamde dubbelklinkers, waren echter een maatje kleiner dan de oude (22x22 cm om 20x20 cm), waardoor de aansluiting niet meer klopte. De scheve las tussen oud en nieuw werd verdoezeld door een rij stenen bij te flexen. Volgens een woordvoerster van de gemeente was de oude maat steen niet meer te vinden en was er geen reden om de las te herstellen.

Dinsdagmiddag ging de hoofdopzichter van de gemeente echter in overleg met Jorrit Walstra. Hij erkende dat de oplossing geen schoonheidsprijs verdient, zo dicht bij de entree van het dorp. Omdat de goede maat stenen nu wel voorhanden blijkt, wordt het fietspad zo snel mogelijk herstraat, beloofde hij.

Jorrit Walstra is blij dat Surhuisterveen weer een fraaie entree krijgt. ,,De opsichter fûn it ek gjin kijk. Spitich dat it no twa kear moat, mar dan hienen se fuortdaliks mar lústerje moatten. In minske moat blykber earst lilk wurde en nei de krante stappe. No wurdt der ekstra belêstingjild útjûn, dat hienen se better oan in goed doel jaan kinnen.'' Jorrit Walstra heeft samen met zijn vader Bauke binnenkort een gesprek met wethouder Max de Haan over de kwestie.

Lees ook: Overgang oude en nieuwe tegels in fietspad is buurtbewoner doorn in het oog