Zo groeit de fiets met je mee

Aangeboden door: Kinderfietsen.com

Wie heeft er geen fiets-historie, waarmee wordt geduid op het aantal fietsen dat je tijdens je jonge jaren verslijt. Niet alleen omdat een fiets kapot kan gaan, maar vooral omdat deze regelmatig te klein wordt. Fietsen groeien met je mee.

Nog maar net de loopfiets ontgroeit, gaan we over op de jongens- of meisjesfiets met een zekere maat die uitgedrukt wordt in inches. Gemiddeld van 12 tot 26, als we in de groei zijn.

Eén inch is 25,4 millimeter en staat voor de hoogte van de band vanaf het loopoppervlak. Die inchmaat staat op de zijkant van de band, die ook wel de wang van de band genoemd wordt.

Meisjesfiets van 24 of 26 inch

Om je niet verder te vermoeien met al deze maten weet iedereen wel dat het aantal inches oploopt naarmate een kind in centimeters groeit. Zo is een meisjesfiets 26 inch voor meiden van tussen de 9 en 12 jaar. Een en ander is natuurlijk altijd afhankelijk van de groei.

Soms zijn meisjes nog wat minder groot en kunnen ze toe met een meisjesfiets 24 inch groot. Gemiddeld geschikt voor meisjes tussen de 8 en 10 jaar. Het is maar net wat gewenst is en hoe je met een fiets dan toch een tijd vooruit kunt.

Je moet ook nog op het verkeer letten

Daar zit direct ook de valkuil voor ouders die een fiets ‘op de groei’ kopen. Dat is niet aan te bevelen omdat fietsen op een te grote fiets een kind in snel in disbalans brengt. Het raakt met de voeten nauwelijks de grond en dat is bij het op- en afstappen lastig. Het is juist belangrijk dat dat vlot gaat nadat er moet worden geremd. Bovendien zit het niet comfortabel en moet het kind steeds op het zadel heen en weer schuiven. Het is dan meer bezig met hoe het haar fiets in evenwicht houdt dan op de weg en op het verkeer te letten.

Een te kleine fiets daarentegen is ook geen goed idee. Als een kind met de knieën bijna het stuur raakt, is het een gevaar op de weg. Als dat stuur namelijk geraakt wordt, gaat de fiets slingeren en het kind ligt er zomaar naast.

Al met al is een fiets op de juiste maat belangrijk. Hoeveel inch dan ook. Het is net als met kleding. Gewoon passen. En inderdaad, in die leeftijd groeien ze als kool. Daar heb je bij de aanschaf van een fiets rekening mee te houden.