We hebben een halve fiets meer dan de Denen (huh?)

Aangeboden door: Kinderfietsen.com

Dat is een vreemde constatering en toch is het zo. Hier een aantal cijfers over fiets en fietsgebruik.

Iedere inwoner van Nederland heeft 1,3 fiets. Niet letterlijk natuurlijk, maar als we de 22,8 miljoen exemplaren delen door het aantal inwoners van ons land, is dat de uitkomst. Dat is best veel. In vergelijking met de nummer 2: Denemarken, hebben wij 0,5 fiets meer.

Dat betekent dat we ook heel veel fietspaden in Nederland hebben liggen. Als je ze allemaal befietst ben je 35.000 kilometer onderweg. Dat is een flinke trap. In Zuid-Holland zijn er de meeste, in Zeeland de minste. Maar zeker geen reden om Zeeland over te slaan, bovendien blijken ze daar dan weer het hardst te fietsen.

Fietsen is een kunst die je nooit meer verleert

Volgens de cijfers uit 2019 zijn twee op de vijf fietsen een e-bike. Dat is geen fiets waar je groot mee wordt, wel oud. Een kinderfiets is de fiets waar je het op leren moet. Blik vooruit, handen aan het stuur en goed evenwicht houden. Dat valt in het begin niet mee, later is het als… fietsen inderdaad. Een kunst die je nooit meer verleert.

Als je eenmaal de fiets ontdekt hebt, is het werkelijk een uitkomst. Behalve naar school en naar het werk, maken we er ook gebruik van om boodschappen mee te doen, en zeker ook om mee op vakantie te gaan. Zo veelzijdig is de fiets.

Van kinds af aan heb je dat in de gaten. Of je nu gebruik maakt van een jongensfiets of een meisjesfiets, als je eenmaal een fiets in je bezit hebt, wil je nooit meer zonder. Ook al mopper je wel eens als je met de fiets naar de sportclub moet, het is en blijft toch een stukje vrijheid dat je ervaart als je zelfstandig op de fiets erop uit kunt.

Vanaf de fiets is appen verboden

Volgens de cijfers maken we gemiddeld tussen de 250 en 300 fietstochten per jaar. De helft van de Nederlandse fietsers voor het plezier. De andere helft dan mogelijk uit noodzaak, maar dat maakt het gebruik van de fiets niet minder interessant. Behalve dat je vanaf de fiets niet meer mag appen, is verder veel met een fiets mogelijk.