Longarts MCL over coronavirus: ‘Elke dag ben ik meer onder de indruk’

Wouter van Geffen (35) uit Leeuwarden is longarts in het MCL. Gezondheid & Co vroeg hem naar zijn ervaringen met het Coronavirus. ,,Elke dag ben ik weer meer onder de indruk van de ellende.”

U hebt de eerste patiënten met Covid-19 behandeld, hoe is dat?
,,De eerste patiënten, ik weet al niet eens meer wanneer dat was. Vorige week rond deze tijd hadden we één of twee en nu? Twee afdelingen zijn bijna vol, op de afdeling M liggen nu elf patiënten met corona, op de andere afdeling een stuk of tien met de verdenking van corona en dan heb je nog de intensive care, daar liggen er ook zeker zes. Een paar Brabanders, maar de meeste gewoon hier uit Noord-Nederland.”

,,Ik ben er erg van geschrokken. Realiseer je: 5 maart, twintig dagen geleden, ging nog niemand aan deze ziekte dood in Nederland. Nu al 276, dinsdag zijn er 63 bijgekomen. Ik hoorde dat er in één dag tweehonderd ziekenhuispatiënten bij zijn gekomen, dat is een kwart van het MCL! Dan maak ik me wel zorgen. Het is een brand, we blussen wel, maar het wordt steeds erger.”

Waarin verschilt Covid-19 van andere longziekten?
,,De meeste gewone longontstekingen reageren goed op antibiotica, maar dit is een virus en virussen reageren daar niet op. Het coronavirus is een virale infectie die een longontsteking kan veroorzaken. Maar er zijn ook mensen die met diarree in het ziekenhuis belanden.”

Hoe kun je Covid-19-patiënten behandelen?
,,We geven wel antibiotica, maar dat is eigenlijk om een tweede infectie met een bacterie te voorkomen. We geven ook chloroquine, een middel dat wordt gebruikt tegen malaria. We weten niet of het werkt, maar het lijkt wel zo. Mensen die in het ziekenhuis komen hebben vaak moeite met ademen, daar zijn ze zelf te zwak voor. Op de corona-afdeling geven we zuurstof bij. Veel zuurstof, met slangetjes of mondkapjes. Het alleruiterste redmiddel is het beademingsapparaat, dan gaan ze naar de ic. Dan hebben ze vaak ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), een heel, heel zware longontsteking. Maar beademing kan niet bij iedereen, sommigen zijn daar te zwak voor.”

Verreweg de meeste mensen doorstaan het coronavirus.
,,Ja, het is een zeldzaamheid dat je aan Covid-19 overlijdt. We weten uit China dat de kans om dood te gaan aan corona ergens tussen de 1 en 2 procent ligt en het is goed mogelijk dat dit percentage nog lager ligt, want we weten niet precies hoeveel Chinezen de ziekte gehad hebben. Er gaan niet zo heel veel mensen aan dood, maar je kan er wel heel ziek van worden. En een laag percentage van heel veel zieke Friezen blijft veel mensen.”

Waarom wordt de één zieker dan de ander?
,,Je kan ook jong zijn en er aan doodgaan, het is een kwestie van pech en geluk. Maar over het algemeen hangt het helemaal af van hoe fit iemand is. Normaal behandel ik mensen met longkanker. Die mensen hebben een veel zwakkere afweer, ook door de behandeling die ze krijgen. Die patiënten proberen we nu zoveel mogelijk van afstand te helpen, vooral telefonisch. We moeten voorkomen dat die mensen geïnfecteerd raken, dat is de kwetsbare groep, naast de ouderen. Het RIVM heeft er een heel lijstje van opgesteld, mensen met een hartaandoening, auto-immuunziekte, nieraandoening, mensen met een zwakke gezondheid.”

Moeten mensen met COPD of astma extra waakzaam zijn voor het virus?
,,Zeker. Met een coronabesmetting krijgen ze er een longaanval bij. Dan krijgen ze twee keer problemen, medicijnen die we geven voor een astma-aanval zijn niet even goed voor corona. Ze moeten heel erg oppassen voor een besmetting.”

Zijn er al coronapatiënten ontslagen uit MCL?
,,Gelukkig wel. Die moeten dan thuis verder uitzieken, gemiddeld duurt dat een week of twee. Mensen met een echt zwakke gezondheid zijn verder verzwakt en moeten eigenlijk in een verpleeghuis of revalidatiecentrum herstellen. Dat gaat nu moeilijk, want je wilt ook niet dat ze anderen besmetten.”

Dit lijkt pas het begin, het einde lijkt nog lang niet in zicht
,,Toen dit in China begon, dacht ik: wat gebeurt er allemaal? Ik moest het allemaal nog zien, dat mag je best weten. Maar nu, elke dag ben ik meer onder de indruk van de ellende. Ik heb een veelzeggende quote van één van de Brabanders. Hij keek naar buiten en zei: ‘Oh, hier in Friesland lopen de mensen nog op straat’. Daar doen ze dat niet meer, daar zijn al halve dorpen waar iedereen ziek is geweest. Binnen zo’n dorp kent iedereen wel mensen die aan corona zijn overleden, dat hakt erin.”

Tekst: Goos Bies / Gezondheid & Co