Huis-aan-huiskranten vragen overheidssteun

REGIO - De lokale journalistiek heeft dringend financiële steun van de overheid nodig om de lokale nieuwsvoorziening gedurende de coronacrisis via de circa 400 huis-aan-huiskranten te kunnen voortzetten. Dit schrijft de NNP, branchevereniging van regionale en lokale huis-aan-huiskranten, namens alle uitgevers, onder andere NDC mediagroep, woensdag in een brief aan het kabinet.

Huis-aan-huiskranten zijn gratis en drijven op advertenties. Door de coronacrisis is de advertentiemarkt volledig ingestort. De maatregelen die het kabinet tot nu toe genomen heeft, bieden enig soelaas, maar houden geen rekening met het feit dat het voor een ongestoorde nieuwsvoorziening van cruciaal belang is dat de huis-aan-huiskranten wekelijks blijven uitkomen.

Zonder overheidssteun zullen veel huis-aan-huiskranten minder vaak kunnen uitkomen – één keer in de twee weken of in sommige gevallen nog maar één keer per maand.

,,Er zijn nu al huis-aan-huiskranten die noodgedwongen minder vaak kunnen verschijnen omdat de kosten hoger zijn dan de advertentieopbrengsten”, reageert Roy Keller van brancheorganisatie NNP. ,,Hierdoor komt de lokale nieuwsvoorziening in gevaar juist in een periode dat de behoefte daaraan het grootst is.”

De uitgevers vinden dat het in deze tijden van corona essentieel is dat relevante informatie iedereen in de samenleving bereikt. Dat geldt uiteraard voor informatie over de maatregelen van overheden, zowel landelijk als lokaal, maar ook voor het nieuws over de vele lokale initiatieven van organisaties en vrijwilligers om een helpende hand te bieden aan mensen die dat nodig hebben.