Surhuizum zet koers voor groenste dorp Achtkarspelen

SURHUIZUM - Surhuizum zet koers voor de titel groenste dorp Achtkarspelen. Vanaf volgende week krijgt de kerk zijn eigen stroomvoorziening.

In verschillende dorpen in Achtkarspelen worden coöperaties opgericht, met als doel verduurzaming. Zo zijn er in omliggende dorpen al ideeën ontstaan voor het collectief aanschaffen van zonnepanelen en pelletkachels. In Surhuizum gaan ze nu een stap verder. Pleatslik Belang Surhuzum heeft in samenwerking met PKN Surhuizum gekozen voor windenergie, gebaseerd op een geheel nieuw concept.

Het idee is afkomstig van een dorpsgenoot met een technische achtergrond en overgenomen door Pleatslik Belang en de lokale kerk. De haan die nu nog op de kenmerkende spits van de toren zetelt, zal in dit plan vervangen worden door een heuse windturbine. De turbine zal in eerste instantie dienen als energiebron voor de kerk. Voor de torenhaan wordt een nieuw plekje gezocht. 

De turbine wordt volgende week woensdag met een hoogwerker op de toren geplaatst. In verband met de maatregelen tegen corona wordt publiek slechts beperkt toegelaten. Bezoekers wordt dringend verzocht onderling anderhalve meter afstand te houden.