Overdag 100 kilometer per uur op de snelweg

REGIO - Sinds maandag 16 maart is op alle Nederlandse snelwegen de maximumsnelheid overdag (tussen 06.00 en 19.00 uur) 100 kilometer per uur.

's Avonds en 's nachts (19.00 tot 06.00 uur) mag op veel snelwegen nog 120, dan wel 130 km per uur worden gereden. Op trajecten waar al een lagere snelheid gold dan 100 kilometer per uur, is deze gehandhaafd.

Op snelwegen waar overdag een snelheid van 120 kilometer per uur gold, mag nu alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur 120 kilometer per uur gereden worden. Overdag geldt daar dan nu de teruggebrachte snelheid van 100 kilometer per uur. Denk er wel om dat nog niet alle navigatiesystemen direct de juiste snelheid zullen aangeven. Volg dus goed de borden op de weg.

Tijdverlies

Het tijdverlies is marginaal. Gemiddeld genomen kom je zes minuten per uur later aan, ook al omdat je in de praktijk bijna nooit een uur lang 130 kon rijden in Nederland. Dus dat tijdsvoordeel is eigenlijk te verwaarlozen.

We blijken bovendien nu al nauwelijks 130 te rijden: cijfers van Flitsmeister toonden eerder aan dat we hooguit 6 procent van onze autoritten met die snelheid afleggen. Vaak is het simpelweg te druk op de wegen en dat is tegenwoordig zelfs vroeg in de ochtend al het geval.

Zuiniger

Een lagere snelheid van 100 kilometer scheelt behoorlijk wat brandstof. Volgens MilieuCentraal draait de motor bij 100 km per uur liefst een kwart zuiniger dan bij 130 km per uur. Dat is gunstig voor de portemonnee.

Er komen tenslotte geen extra snelheidscontroles om de lagere maximumsnelheid te handhaven. Wel gaat de politie de pakkans verhogen door 50 tot 100 onopvallende politieauto’s aan te schaffen. De voertuigen, waarvan de eerste volgend jaar de weg op kunnen, gaan mobiele snelheidscontroles verrichten.

Je zoektocht naar een nieuwe auto begint op Autocircuit.nl