DTK naar halve finale beker

Dokkum - Het eerste team van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost heeft de halve finale van de Friese beker bereikt. In Dokkum werd De Donger 1 met minimaal verschil verslagen: het werd 2,5-1,5.

Aanvankelijk zag het er niet zo goed uit, want alleen Bart Lemstra aan bord 2 was namens de Buitenposters goed uit de opening gekomen. Vooral bij Pieter Bronsema aan bord 4 was de situatie zorgelijk. Bronsema wist echter dames te ruilen, en een aantal zetten later ging zijn tegenstander Christiaan Houpst in op zetherhaling: remise.

Hierna won DTKer Sven Broersma aan bord 3 van Cris Jellema. Broersma had uit de opening een prima stelling bereikt en sloeg toe met een typische combinatie Pxe4! Dit leidde tot een krachtige koningsaanval die uiteindelijk damewinst opleverde, waarna Jellema moest capituleren.

Aan bord 1 speelde Jeroen Weggen tegen Amir Nicolai. Nicolai kwam beter uit de opening, maar vond niet het juiste plan waarna Weggen het witte voordeel kon neutraliseren. Gezien de stand in de wedstrijd - 1,5-0,5 voorsprong, en het tweede bord stond heel goed voor DTK - bood Weggen remise aan, wat door Nicolai werd aangenomen.

Zoals gezegd was Bart Lemstra aan bord 2 nog bezig. Lemstra's tegenstander Olaf Cliteur offerde in de opening een pion, maar gaandeweg verdween de compensatie. Lemstra stond hierna gewoon een pion voor, en behield dit voordeel tot in een eindspel van loper tegen paard. Cliteur bood toen remise aan, en Lemstra koos eieren voor zijn geld - een remise waarmee de teamoverwinning binnen werd gehaald.

In de halve finale speelt DTK tegen de winnaar van de wedstrijd Emmeloord 1 - Philidor 2. De halve finale zal begin april plaatsvinden.