Trap met oplichtende treden straks ook in Achtkarspelen?

BUITENPOST/GOEREE-OVERFLAKKEE - Wethouders van Achtkarspelen en vertegenwoordigers van SWA hebben deze week op Goeree-Overflakkee het Innovathuis bezocht.

De medewerkers van Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) en de wethouders Margreet Jonker (Duurzaamheid) en Jouke Spoelstra (Wonen) maakten in de modelwoning op het Zeeuwse eiland kennis met verschillende innovatieve principes. Zo is de woning voorzien van een douche met een zelfreinigend watersysteem, accu’s waarin de energie van pv-panelen wordt opgeslagen, een trap waarvan de treden oplichten als je erover heenloopt en een wasmachine die pas aangaat wanneer de stroom het goedkoopst is. De computer stuurt deze systemen allemaal aan.

Heel bijzonder is de energievoorziening van de woning. Daarin wordt waterstof gebruikt voor de energieopslag. De zonnepanelen op het dak leveren elektriciteit. Een deel wordt meteen gebruikt voor de stroomvoorziening en een deel wordt in een elektrolytisch proces omgezet in waterstof. De warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt voor het warme water. Als er geen zonlicht is, wordt de opgeslagen waterstof met een katalysator weer omgezet in water. Daarbij komt elektriciteit en warmte vrij. Beide worden weer gebruikt in de woning.

Bij het ontwikkelen van dit systeem is veel aandacht besteed aan de veiligheid. Omdat het een nieuwe toepassing betreft, moesten er nieuwe regels gemaakt worden om er voor te zorgen dat de veiligheid verzekerd is. De ontwikkelaars willen het gebruik van waterstof graag breder inzetten, bijvoorbeeld voor een hele wijk.

College en SWA volgen de ontwikkelingen op de voet, omdat ze blijven zoeken naar optimale oplossingen voor het gasloos bouwen in de gemeente.