Feanster ‘ruststoel’ van Health2Work genomineerd voor Nationale Zorginnovatieprijs

SURHUISTERVEEN - Health2Work in Surhuisterveen is met haar 4-Senses Akoestische stoel genomineerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2020.

De 4-Senses Akoestische stoel richt zich op het verminderen van omgevingsprikkels voor cliënten die hier gevoelig voor zijn. Zodra je plaatsneemt in de stoel, ervaar je een veilig en geborgen gevoel, doordat de stoel zich als een cocon om je heen vormt. Geluidsprikkels uit de omgeving worden gereduceerd door de akoestische werking van de stoel. Door ingebouwde geluidsboxen klinkt rustgevende muziek en de stoel heeft speciale verlichting die in allerlei kleuren naar eigen behoefte afgesteld kan worden.

Domino-effect

De stoel is ontwikkeld door Jasper Manenschijn, ergonomisch adviseur bij Health2Work. In de praktijk kwam hij vaak situaties tegen waarin cliënten als een domino-effect de prikkels en de onrust overnemen van een overprikkelde andere cliënt. Jaspers’ zoon Julian mocht het prototype van de stoel uitproberen. Julian (14) heeft autisme en een verstandelijke beperking. Als hij uit school komt heeft hij doorgaans ruim twee uur nodig om bij te komen van alle prikkels die hij die dag heeft ervaren.

Toen hij voor het eerst in de akoestische stoel mocht zitten, verdween Julians’ onrust vrijwel meteen. ,,Hij had geen tijd nodig om te acclimatiseren. En dat niet alleen, de stoel had de rest van de dag een positieve uitwerking op Julian. Fantastisch, dat is precies waar je het voor doet’’, aldus Jasper. Inmiddels is de stoel volop in productie en hebben meerdere zorginstellingen de positieve gevolgen van de akoestische stoel ervaren. De toepassing van de 4-Senses wordt ook verkend in het onderwijs en kantoortuinen.

Voorgedragen

De prijs is een initiatief van Health-Holland en 9 regionale netwerken op het terrein van gezonde innovaties. De innovatie van Health2Work is als finalist namens Noord-Nederland voorgedragen door Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). De Nationale Zorginnovatieprijs is voor de meest innovatieve onderneming in de opschalingsfase. De winnaar van de vakjuryprijs ontvang een geldprijs van 10.000 euro. De winnaar van de publieksprijs krijgt 5.000 euro. Het publiek kan tot 12 maart stemmen via www.zorginnovatie.nl

Health2Work zet zich in voor gezonde en efficiënte kantoor-, zorg-, en industriële werkomgevingen en onderwijsomgevingen. Het Feanster bedrijf biedt ergonomisch advies over werkplekken, het oplossen en voorkomen van specifieke lichamelijke klachten en volledige projectinrichting.