Als de zomer warm wordt, blijven we in Nederland

Aangeboden door: The Bagstore

Een groot aantal mensen kiest voor een vakantie in eigen land. Als we weer zo’n warme zomer krijgen, zal dat aantal groeien. Wat zijn de voorspellingen?

Vakantie in eigen land is altijd populair, zo meent een onderzoeker Toerisme van de Rijksuniversiteit Groningen. Nu de economie aantrekt én het zomerse weer in Nederland de laatste jaren nauwelijks afwijkt van dat in Frankrijk, groeit het aantal mensen dat voor eigen land kiest. 

Deze mensen kiezen voor zowel wekenlange vakanties met koffers in hotels of met weekendtas op de camping. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan we gemiddeld drie keer per jaar op vakantie (CBS). 

Natte warme zomer?

Alhoewel de officiële voorspellingen pas na 1 juni bekend worden, doen de Enkhuizer Almanak en Weeronline alvast een klein voorschot. Zo zou het eind juni al warm weer worden, maar wel met regelmatig onweersbuien. Daarna volgt een koelere periode. Vanaf halverwege juli wordt warm zomerweer verwacht. 

Weeronline voorspelt een natte zomer vanwege de zachte winter die we nu hebben. Daardoor zou het Noordzeewater aan het begin van de zomer een hoge temperatuur hebben met als gevolg dat er bij wind uit zee neerslag gaat vallen in de vorm van zware buien. Hogedrukgebieden kunnen tegelijkertijd zorgen voor zeer warm weer zoals de afgelopen twee zomers van 2018 en 2019. 1 juni weten we meer. 

Al met al is de kans op een zomer met wederom tropische temperaturen best groot, wat ervoor kan zorgen dat meer mensen voor een vakantie in eigen land kiezen. Met name vakantiehuisjes en campings raken dan ook al snel volgeboekt. 

Korte reistijd is aantrekkelijk

Drie jaar geleden vond de helft van het aantal reizen, zo'n tien miljoen, plaats in eigen land. Toen werd de korte reistijd als argument genoemd voor een Hollandse vakantie. Het is puur gemak. Je komt op vrijdag uit het werk, ruimt de laptop en de Ted Baker tas voor kantoor op en pakt de koffers. Je kunt ’s avonds al op de plaats van bestemming zijn. Wat in schril contrast staat met stressvolle vertrekmomenten en lange ritten in de file naar zuidelijker oorden. 

Een andere reden die werd genoemd is het feit dat familieleden gemakkelijk een dagje langs kunnen komen als het gezin in Nederland op vakantie gaat. Tijdens een vakantie in het buitenland gaat dat niet. 

Maar nu is de weersomstandigheid een van de argumenten om in eigen land te blijven. Voor tropische temperaturen lijk je dus niet langer naar een Costa te hoeven afreizen. Ook al weten we het nooit echt zeker. De Almanak en Weeronline ten spijt. 

Zeker zijn de mooie natuur en interessante steden

Wat we wel zeker weten is dat ons land prachtige natuur kent, fijne kustplaatsen aan de Noordzee en interessante steden heeft. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Pretparken hebben we ook voldoende (die doen het bij kinderen altijd goed) en de Waddeneilanden scoren sowieso hoog. 

Of je nu kiest voor een luie vakantie met slechts een strandtas en een boek of een actieve wandelvakantie met je Kapten and Son rugzak op de Veluwe, er is voor iedereen wel iets waar hij zich bij kan ontspannen na een periode van hard werken. Ongeacht het weer.