Nordwinnaar: Harm Harmstra en zijn paardenpassie

BUITENPOST - Harm Hamstra heeft al jaren een passie voor Friese paarden. Hij zit in het vierde jaar van het vmbo op het Nordwin College, daar kan hij helemaal zijn ei kwijt op het gebied van Dier & Welzijn.

Op deze school worden onder de titel Nordwinnaars regelmatig leerlingen in het zonnetje gezet aan de hand van hun verhaal over hun niet alledaagse hobby’s.

Harm Harmstra heeft een passie voor Friese paarden, een drift die via zijn moeder is ontstaan. Zij reed op een KWPN’er, maar had ook altijd een voorliefde voor Friese paarden.

Vaste kracht

Vijf jaar geleden was Harm op een hengstenkeuring voor Friese paardenrassen. Daar ontmoette hij Gaatze Bosma, wiens familie een Hengstenhouderij heeft. Harm kende hem en het leek hem daarom onwijs leuk om bij hem aan het werk te gaan. Hij gooide een balletje op, en nu, vier jaar later is Harm een vaste kracht bij de Hengstenhouderij familie Bosma in Kollumerzwaag.

Hij voert daar verschillende werkzaamheden uit en helpt bij keuringen. Gedurende die proefnemingen is er altijd één persoon die met het paard loopt en één die het paard aanjaagt, zodat het paard zich van zijn of haar beste kant kan laten zien en daardoor de meeste punten krijgt. Deze twee taken wisselen Harm en Gaatze af.

Grote droom

Wat Harm wil gaan doen als hij zijn examens heeft gehaald weet hij nog niet. Zijn voorkeur ligt bij de opleiding Paardenhouderij op het Nordwin College in Leeuwarden. Zijn grote droom is zijn eigen handelsstal, met hengsten, opfok van jonge paarden en het keuring-klaar maken van paarden.