Inwoner (22) van Gytsjerk hoort werkstraf eisen voor bezit wapens en drugs

Een 22-jarige inwoner van Gytsjerk is maandag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf en voorwaardelijke celstraf wegens het bezit van wapens en drugs. Een mede-verdachte uit Houtigehage, hij had met de Gytsjerker contact over de wapens via Whatsapp, kreeg een werkstraf.

Via een tipgever was de politie bij de inwoner van Gytsjerk terechtgekomen. Toen de politie bij de man aan de deur kwam, hij woonde toen nog in Surhuisterveen, overhandigde hij een gaspistool. Het pistool werd aan de tipgever getoond, die zei dat het niet hetzelfde wapen was dat hij eerder had gezien. En dus kreeg de verdachte de politie nogmaals op bezoek, deze keer voor een huiszoeking.

Wapens en drugs

De politie vond het tweede pistool, knalpatronen en, onder het bed van de verdachte, een kleine hoeveelheid verdovende middelen: speed en xtc. De man zei tegen politierechter Marc Brinksma dat hij de wapens in Duitsland had gekocht. Het was een hobby van hem. ,,Dan moet je eigenlijk lid worden van een schietvereniging’’, reageerde de rechter.

Gaspistolen worden vaak ‘omgebouwd’ zodat er daadwerkelijk kogels mee afgevuurd kunnen worden. In de telefoon van de Gytsjerker vond de politie app-gesprekken met de verdachte uit Houtigehage over dat onderwerp, en over de handel in stroomstootwapens. Ook de Houtigehaagster kreeg de politie aan de deur. Hij bleek thuis een gaspistool en een stroomstootwapen te hebben.

‘Vergeten’

De Gytsjerker zei dat hij zich niet meer bezighoudt met wapens. ,,Daar heb ik geen tijd meer voor.’’ Over de drugs die onder zijn bed werden gevonden zei hij dat was vergeten dat hij ze had. Brinksma veroordeelde hem voor het wapen- en drugsbezit tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

De 24-jarige man uit Houtigehage was niet naar de zitting gekomen. Hij kreeg een ‘kale’ werkstraf van 60 uur opgelegd. Hij had tegen de politie gezegd dat hij dacht dat een alarmpistool was toegestaan.