DTK verslaat Franeker

Franeker - Het eerste team van schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost speelde donderdagavond een uitwedstrijd in en tegen Franeker 1. Het werd een minieme 2,5-1,5 zege voor de Buitenposters en het had even goed fout kunnen aflopen.

Eigenlijk ging het vanaf het begin moeilijk. Pieter Bronsema offerde aan bord 4 een pion maar kreeg niet de gewenste compensatie. Later verloor Bronsema een tweede pion en kon hij opgeven. Bart Lemstra stond aan het tweede bord tegen Cees Banning steeds slecht. Lemstra verdedigde echter hardnekkig tot in het verre eindspel en wist een remise eruit te slepen.

Sven Broersma won aan bord 3 in de opening een pion, maar zijn tegenstander kreeg daar wel langdurige druk voor terug. In de tijdnoodfase schommelde het stellingsoordeel tussen 'wit staat gewonnen' en 'zwart staat wat beter', totdat de zwartspeler pardoes zijn dame in liet staan en Broersma het punt kon bijschrijven.

Bij 1,5-1,5 stand was het aan Jeroen Weggen die aan bord 1 tegen Derk Drukker speelde. Weggen had uit de opening niets bereikt, maar wist later toch een erg gunstig toreneindspel op het bord te krijgen. In de tijdnoodfase speelde Weggen dit niet goed uit, en Drukker had de remise voor het grijpen. De speler van Franeker greep echter alsnog mis en moest even later opgeven.

DTK 1 speelt in maart haar laatste competitiewedstrijd tegen Jurjen Tolsma 1, waarbij het in ieder geval de tweede plaats veilig kan stellen en nog een klein (theoretisch) kansje op het kampioenschap maakt. Daarvoor moet koploper Sneek 1 in de laatste twee rondes 3 punten laten liggen. Verder speelt DTK begin maart voor de FSB-beker de kwartfinale in Dokkum tegen De Donger 1.