Pake & Beppe mee naar aftrap nestkastjesproject in de Spitkeet

HARKEMA - Openluchtmuseum De Spitkeet opent van 18 tot en met 21 februari haar deuren voor kinderen met pakes & beppes, ouders en andere volwassenen.

Op dinsdag 18 februari om 11:00 uur wordt deze editie van Help Pake en Beppe de vakantieweek door gestart met de aftrap van het nestkastjesproject. De gemeente Achtkarspelen gaat namelijk een groot aantal nestkastjes voor de pimpelmees en koolmees beschikbaar stellen om de ‘ike-optocht-rûp’ te lijf te gaan. Inwoners van Achtkarspelen kunnen zich vanaf 1 februari hiervoor aanmelden via de website www.achtkarspelen.nl/biodivers.

Creatief

Nadat Wethouder Max de Haan tussen 11:00 en 13:00 uur het nestkastjeproject heeft gelanceerd, starten om 13:00 uur de diverse activiteiten voor de kinderen. Door middel van allerlei creatieve bezigheden wordt gekeken naar de levenscyclus van de ‘ike-optocht-rûp’ en waarom er nu vogeltjes en insecten worden ingezet om deze diertjes te lijf te gaan.

Op het programma staan onder andere het maken van een prachtig harige grasrups of een mooie vlinder knippen en versieren. Daarnaast worden ook de vogeltjes niet vergeten die straks gaan helpen om de ‘ike-optocht-rûp’ te lijf te gaan. Voor hen wordt een mooie voedersilo getimmerd of een vogelpotje gemaakt en versierd. Om de ‘ike-optocht-rûp’ helemaal goed te bestrijden is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende insecten. Daarom worden zaadbommen gemaakt, zodat insecten en vogels er in de toekomst samen voor kunnen zorgen dat de ‘ike-optocht-rûp’ in de omgeving minder kans zal krijgen.

Pannenkoeken

Na het knutselen zijn er pannenkoeken en kunnen de kinderen pake of beppe, heit of mem of andere volwassene helpen met het maken van de puzzel over de ‘ike-optocht-rûp’. Uit de goede oplossingen worden aan het einde van deze week twee winnaars getrokken.

Kinderen tot en met twaalf jaar mogen in gezelschap van ouders of grootouders gratis naar binnen op vertoon van de donateurskaart. Voor deelname aan een activiteit wordt 2 euro gevraagd (drie activiteiten voor 5 euro).

Woensdag 19 tot en met vrijdag 21 februari is De Spitkeet geopend van 11.00 tot 16.00 uur.