Sofie (11) krijgt minister Hugo de Jonge op bezoek

Al anderhalf jaar doet Sofie Neziri (11) gymnastiek met bewoners van woonzorgcentrum Bennema State. Gisteren kreeg ze daarom de minister op bezoek.

Toen ze nog maar acht was, zag Sofie op televisie dat er veel eenzame ouderen waren. ,,Dat vond ik heel erg en ik wilde iets doen.’’ Haar moeder belde met Bennema State, het woonzorgcentrum in hun woonplaats Hurdegaryp. Na wat vijven en zessen mocht Sofie komen meehelpen met de ouderengymnastiek.

,,Het is gymnastiek, maar niet hoe je het normaal doet’’, legt Sofie uit. De senioren zitten in een stoel en moeten bijvoorbeeld onzichtbare appels plukken. Ook kegelen ze weleens en dan haalt Sofie de ballen op en zet ze de kegels rechtop. Geregeld mag ze ook bedenken wat het volgende spelletje wordt.

Bewindsman met kleurrijke schoenen

Elke donderdagmiddag vanaf kwart over twee is ze te vinden in Bennema State. De bewoners vinden het mooi dat ze er is. En zelf vind ze het leuk om te doen. Ze steekt er ook een boel van op. ,,Ik leer veel over hoe de dingen vroeger gingen, zoals school. En veel mensen komen van de boerderij en die vertellen over de natuur.’’

In augustus won ze de Nationale Kinderprijs en ze schreef ook een brief over eenzame ouderen aan minister Hugo de Jonge. De bewindsman met de kleurrijke schoenen maakte daarom gister ruimte in zijn agenda voor een bezoekje aan haar. ,,Dat vind ik wel bijzonder’’, zei ze.