Vuurwerkverbod voor Achtkarspelen alleen niet haalbaar

BUITENPOST - Een lokaal vuurwerkverbod in de gemeente Achtkarspelen is niet haalbaar. Dat werd donderdagavond duidelijk in de raadsvergadering.

Voor een verbod is een aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nodig. Zonder een landelijk vuurwerkverbod kan er evenwel niet gehandhaafd worden, legde burgemeester Oebele Brouwer uit.

Overlast

Het voorstel om een vuurwerkverbod in Achtkarspelen in te voeren, werd middels een motie gedaan door de raadsfracties van de ChristenUnie en GroenLinks. Een verbod kan een bijdrage leveren aan onder meer het verminderen van de overlast, letsel en geweld tegen hulpverleners, onderbouwde Toos van der Vaart (CU) het pleidooi. ,,Oud en nieuw moet voor iedereen feestelijk zijn.”

De rest van de raad vond het voorstel van CU en GroenLinks te ver gaan. De jongerenraad van Achtkarspelen zit op dezelfde lijn. De ChristenUnie kondigde aan de vuurwerkperikelen opnieuw op de agenda te willen zetten. De insteek zal dan zijn om Achtkarspelen te laten aansluiten bij het groeiend tal gemeenten dat het kabinet oproept om met een landelijk verbod te komen.

Vuurwerkshows

Als alternatief voor het lokale verbod stelden de ChristenUnie en GroenLinks voor om door groepen georganiseerde vuurwerkshows toe te staan. Tot een discussie hierover kwam het niet omdat de beide partijen na de beantwoording door Brouwer de motie introkken.

Aan de traditie van het carbidschieten wil de politiek in Achtkarspelen niet tornen. Integendeel. Bij monde van Van der Vaart gaf ook de ChristenUnie aan niet tegen het carbidschieten te zijn.