Achtkarspelen achter verkoop Eneco-aandelen: opbrengst 7,8 miljoen euro

BUITENPOST - De gemeenteraad van Achtkarspelen is donderdagavond akkoord gegaan met de verkoop van de Eneco-aandelen. De transactie zal Achtkarspelen een bedrag van rond de 7,8 miljoen euro opleveren.

Een voorstel van de fracties van FNP en PvdA om de opbrengsten in een duurzaamheidsfonds te stoppen, werd afgewezen. Met het Eneco-geld wilden beide partijen onder meer inwoners, verenigingen en dorpshuizen financieel ondersteunen bij de energietransitie. ,,Het zijn energie-aandelen en zo willen we ze ook terugbrengen in de maatschappij”, aldus FNP’er IJde van Kammen.

De FNP en PvdA kregen alleen steun van GroenLinks. De andere fracties bestempelden het voorstel als te voorbarig. Wethouder Harjan Bruining wees de FNP en de PvdA erop dat de periode om allerhande potjes en fondsen te vormen tot het verleden behoort in Achtkarspelen. ,,Daarmee stoppen heeft uzelf raadsbreed onderschreven’’, wees de Bruining de politici op de realiteit.

De Eneco-aandelen worden verkocht aan het Japanse consortium van Mitsubishi en Chubu. De PVV stemde als enige tegen verkoop aan de Aziaten. De partij is van mening dat ‘de aandelen van de burger’ niet in handen mogen komen van een buitenlandse investeerder die ‘op termijn de investering met ruime winst terug wil verdienen’.