Gemor over invulling oude tenniscomplex in Harkema

BUITENPOST - Op de plek van het oude tenniscomplex en de voormalige gymzaal in Harkema kunnen in totaal zeventien woningen worden gebouwd.

De gemeenteraad van Achtkarspelen ging donderdagavond unaniem akkoord met de plannen. Maar van harte ging dat allerminst. Een flink aantal partijen liet blijken grote moeite te hebben met de grondgebonden dertien hofjeswoningen en de twee twee-onder-een-kapwoningen. Onder meer de fracties van PvdA, GBA en VVD gaven nadrukkelijk aan liever een appartementencomplex met twee bouwlagen te hebben gehad. ,,Plaatselijk Belang Harkema heeft hiervoor altijd gepleit en hoogbouw past er perfect”, aldus Theun Nicolai van de PvdA.

Geen liften

Frans Hoekstra van GBA trok eveneens fel van leer. Plaatselijk Belang Harkema is gewoon voor het blok gezet, stelde Hoekstra. De hofjeswoningen en de twee twee-onder-een-kapwoningen worden gebouwd door Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA). ,,In Harkema is genoeg vraag naar appartementen. Maar de SWA wil geen hoogbouw buiten de beide centrumdorpen Buitenpost en Surhuisterveen”, aldus Hoekstra.

Wethouder Jouke Spoelstra zei zich het dilemma van de diverse fracties te kunnen voorstellen. ,,Het is niet de ultieme wens van Plaatselijk Belang dat dit er uiteindelijk uit zou komen”, reageerde de wethouder. ,,De SWA wil geen liften in Harkema; wel in Surhuisterveen en Buitenpost.” De morrende fracties gingen uiteindelijk akkoord met het voorstel, omdat tegenstemmen mogelijk helemaal geen huizenbouw zou betekenen.

Gymlokaal

De dertien hofjeswoningen verrijzen op de voormalige tennisbanen aan de Nijebuorren. Tennisclub De Harkema verhuisde begin 2018 naar een nieuw onderkomen op sportcomplex De Bosk. De twee twee-onder-een-kapwoningen komen op het naastgelegen terrein van het oude gymlokaal aan de Nijkamp.

Eerst zullen de hofjeswoningen worden gebouwd en aansluitend de beide twee-onder-een-kapwoningen. De schop gaat zeker niet voor de tweede helft van 2020 de grond in. Het definitieve bestemmingsplan zal rond de zomer van volgend jaar worden vastgesteld, vertelde wethouder Spoelstra over de planning van het project.