Opnamen voor Netflix-film WOII bij Burgum

Netflix werkt samen met producent Alain de Levita aan een film over de Tweede Wereldoorlog. Volgende week zijn opnamen in de Soestpolder bij Burgum.

De film moet in november 2020 op Netflix te zien zijn. Het gaat om een Nederlands-Vlaamse coproductie waarbij behalve Netflix ook de NPO, de EO en een Belgisch productiehuis zijn betrokken. De film gaat over de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In november 1944 vond de Slag om de Schelde plaats in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Op Walcheren, Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland vochten tienduizenden Duitsers en geallieerden met elkaar. De slag ging om de Westerschelde, de toegangsweg tot Antwerpen. De havens daar waren belangrijk voor toevoer van troepen en materiaal.

In de film kruisen zich op het Zeeuwse Walcheren, dat destijds onder water was gelopen, de wegen van een Nederlandse soldaat die voor de Duitsers vecht (een rol die wordt vertolkt door acteur Gijs Blom), een Engelse piloot (Jamie Flatters) en een Zeeuwse verzetsstrijdster (Susan Radder). Een deel van de opnames vindt begin volgende week plaats in de Soestpolder bij Burgum, die voor de gelegenheid onder water wordt gezet. Dat kan relatief makkelijk: de polder wordt door het Wetterskip als tijdelijke waterberging gebruikt. Er wordt twee dagen op locatie gefilmd: maandag en dinsdag.

De regie ligt in handen van Mattijs van Heijningen junior. Het wordt de eerste Nederlandse speelfilm die hij maakt. Paula van der Oest schreef het scenario. Producent is Alain de Levita.