Black Friday: een echte hype of is het nep?

Aangeboden door: CadeauVoordeel

Het lijkt alsof Black Friday elk jaar populairder wordt in Nederland. In de Verenigde Staten wordt het al zo goed als gezien als een feestdag, het is dan ook de dag na Thanksgiving Day. Het is ooit begonnen als de start van het seizoen om inkopen te doen voor de Kerst en begon in 1952. Inmiddels is het niet alleen maar bekend in Amerika, maar ook veel andere landen doen mee.

Ook winkeliers adverteren volop in Nederland als Black Friday er weer aan zit te komen. Ze willen stuk voor stuk jou overhalen om de portemonnee te trekken en een aankoop te doen bij hun webshop, al kan dat natuurlijk ook bij een fysieke vestiging. Dit wordt namelijk nog wel eens vergeten, veel winkels op het internet hebben ook een daadwerkelijke winkel. Kijk bijvoorbeeld naar CadeauVoordeel, een webshop afkomstig uit De Westereen wat tevens een vestiging heeft in dit Friese dorp.

De Consumentenbond is dit blijkbaar ook vergeten, want zij hebben puur onderzoek gedaan naar de aanbiedingen die webwinkels uitgeven tijdens Black Friday. Uit de analyse blijkt dat veel webshops nog altijd veel adverteren met aanbiedingen die verzonnen zijn, ze bestaan dus helemaal niet. Het onderzoek bestond uit 100 webwinkels, waarvan de Consumentenbond 39 winkels vonden die meer dan vijf nepaanbiedingen op de site hebben staan. Er waren bijvoorbeeld aanbiedingen waarbij het product maanden geleden hetzelfde kostte als nu. Bovendien waren er gevallen waarbij de prijs eerder al eens lager geweest als bij de huidige aanbieding.

Alsnog zijn veel mensen gevoelig voor dergelijke kortingsacties, zelfs als ze nep zijn of helemaal niet zo aantrekkelijk zijn. Op Black Friday koopt men dan dus ook meer in dan ze anders zouden doen. Als jij eraan zit te denken om aanstaande vrijdag ook te gaan winkelen, dan wel online of offline, dan kun je proberen om in aanbiedingen te trappen. Dit doe je bijvoorbeeld door een vast budget te bepalen, meer dan dit bedrag kun je dus dan niet uitgeven. Daarnaast zou je ook de prijzen van het product kunnen vergelijken bij alle winkels, wat online natuurlijk net wat makkelijker is.