Benefietconcert Beate Loonstra voor een nieuwe harp

Jistrum - Harpiste Beate Loonstra geeft zaterdag 7 december vanaf 20.00 uur in de Sint Petruskerk een benefietconcert voor een nieuwe harp.

Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met stichting Friezen om Utens. Bezoekers worden vanaf 19.15 uur ontvangen met Glühwein op het kerkpleintje. Kaarten kosten 30 euro per stuk en de gehele opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan de nieuwe harp. De prijs is een ‘vanaf-prijs’. Wie meer wil doneren kan contact opnemen met Friezen om Utens of met Beate. Voor haar is een nieuwe concertharp noodzakelijk omdat zij de ambitie heeft om haar spel nog verder te ontwikkelen om mensen te inspireren en door te groeien in haar carrière.

Wortels

Beate heeft niet toevallig gekozen voor Jistrum, ze gaat er terug naar haar wortels. ,,Jistrum is het dorp waar mijn pake geboren is. Ook al heb ik er zelf niet gewoond, ik draag wel de naam Loonstra, een naam die daar vandaan komt. Om mét mijn muziek terug te gaan naar Jistrum, voelt heel bijzonder. Alsof de tussentijd, die ik grotendeels niet gekend heb, wegvalt en er verbinding ontstaat. Dat is precies waar muziek voor mij over gaat: verbinding tussen mensen, verbinding tussen verschillende kanten van jezelf, gevoelens waar je geen woorden aan kunt geven, en tijden die je niet hebt meegemaakt.’’

,,Muziek is iedere keer weer nieuw. Het bestaat als het ware alleen op het moment van uitvoeren – maar dan viert het haar bestaansrecht ook ten volle! Juist daarom is muziek zo’n goed middel om even ruimte te maken en je bewust te worden van je plek in de wereld en je plek in de tijd. We zijn onderdeel van een groter geheel. Omdat ik bezig ben met een nieuwe harp gaat het concert ook over de toekomst en het geluid dat ik daarin wil laten horen.”

Loonstrastrjitte

Tijdens het concert worden deze onderwerpen subtiel door het naadloze programma verweven door onder andere een middeleeuws stuk uit de tijd van de kerkbouw, het verhaal achter de Hessel Loonstrastrjitte in het dorp en een recente compositie van Ad Wammes die speciaal voor Beate geschreven is. Er klinken verder eigen bewerkingen en originele werken van C.P.E. Bach, M. de Falla, M. Flothuis, D. Manneke en E. Walter-Kühne.

Beate Loonstra studeerde af aan het Utrechts Conservatorium en won (eerste) prijzen bij onder andere het Nederlands Harpconcours, het Prinses Christina Concours en het Rosa Spier Harpconcours. Ze speelde onder meer met Emmy Verhey, het Metropole Orkest en meerdere live-optredens op Radio 4. Recent nam ze deel aan de Symphony of Unity op dancefestival Tomorrowland 2019.

www.beateloonstra.nl