Eerste prijs met promotie voor Projunior uit Gerkesklooster-Stroobos

DRACHTEN - Jeugdbrassband Projunior uit Gerkesklooster/Stroobos heeft zaterdag in De Lawei in Drachten een eerste prijs met promotie gehaald op het concertconcours van de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF). De band won tevens de prijs van het beste inspeelwerk.

Het was voor Projunior de eerste keer sinds 2013 dat ze deelnamen aan een bondsconcours. De band speelde net als de andere deelnemers drie muziekstukken: een inspeelwerk en twee ‘grote werken’. De juryleden toonden zich onder de indruk van het optreden van Projunior, het enige jeugdorkest tussen de negen deelnemers. Het gemiddelde van 86 punten was goed voor een eerste prijs met promotie, en Projunior kreeg daarmee de hoogste score van de bands uit de drie lagere divisies.

Opleidingsorkest

,,Een geweldige prestatie”, zei dirigent Dineke Oostra-Kamminga. Extra bijzonder was dat het de eerste concoursdeelname was van Projunior in liefst zes jaar. Oostra vertelt dat het voor de meeste jeugdleden van Projunior, dat het opleidingsorkest is van brassband Gloria Deï, de eerste keer was dat ze bij zo’n concours optraden. ,,Van tevoren kon je al merken: ze hebben er zin in, ze kunnen niet wachten om op het podium te zitten. Prachtig om te zien.”

De band wist vooral met het eerste grote werk, Bliss van Jacob de Haan, te imponeren. De uitvoering leverde liefst 86,2 punten op. Juryleden merkten in hun verslag op dat ze onder de indruk waren van het samenspel van de jonge band, waarvan het jongste lid nog maar twaalf jaar is. Ook met het tweede grote werk, Scottish Dances van Peter Martin, deed de band het goed: daarvoor kreeg ze 85,8 punten. Met deze hoge noteringen kreeg de band recht op promotie van de vijfde naar de vierde divisie.

Inspeelwerk

Als inspeelwerk speelde Projunior het oud-Duitse koraal Lasst uns Erfreuen, in Nederland bekend als Almachtige, verheven heer. Juryleden roemden daar de klank van het orkest. Met de 84,3 punten kreeg de band ook hier de hoogste punten van alle bands in de lagere divisies. Het leverde Projunior de prijs op voor het beste inspeelwerk.

Volgens dirigent Oostra levert de uitslag veel motivatie op richting de volgende optredens, bij de Sinterklaasviering op basisschool De Claercamp en bij het kerstconcert samen met Gloria Deï op 22 december in de gereformeerde kerk van Gerkesklooster. ,,Een prachtige stimulans om met z’n allen door te gaan.”