Martin Mans geeft orgelconcert in Drogeham

Drogeham - Martin Mans geeft zaterdag 16 november vanaf 20.00 uur een orgelconcert in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Lytsewei.

De bekendste organist van Nederland Martin Mans komt graag in Drogeham. ,,Het is een inspirerend orgel, de mensen zijn enthousiast en ze zingen hier fantastisch!” Mans heeft weer een programma gemaakt met goed in het gehoor liggende klassieke werken, zoals Palladio van Karl Jenkins encomposities van onder andere Händel en Bach. Ook speelt Mans verschillende improvisaties over bekende psalmen. Hierbij is er ook samenzang.

Martin Mans werd in 1965 geboren in Melissant. Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ontdekte hij ook zijn voorliefde voor het orgel. Martin Mans kreeg als zevenjarige jongen zijn eerste orgellessen, nam als elfjarige de begeleiding van verschillende koren op zich en werd als twaalfjarige vaste kerkorganist van de kerk in zijn geboorteplaats. In zijn jeugdjaren won Mans verschillende concoursen en als veertienjarige was hij al te beluisteren voor de NCRV-radio.

Naast zijn orgelstudie professionaliseerde Martin Mans zich in koordirectie. In 1995 werd hij organist van de Breepleinkerk in Rotterdam, waar hij tot de dag van vandaag actief is. Hij werkte mee aan meer dan vijfhonderd cd-opnamen en een hele reeks dvd’s. Ook geeft hij per jaar gemiddeld tweehonderdenvijftig concerten. Buitenlandse concertreizen voerden hem door Europa, Canada, Amerika, Australië en Zuid-Afrika. Martin Mans treedt regelmatig op voor radio en televisie. Hij begeleidt en dirigeert diverse koren en bekende artiesten, toont een ongekend enthousiasme voor nieuwe projecten en vormt samen met pianist Jan Vayne het duo Twee Klaviervirtuozen. Daarnaast is hij artistiek leider van The Martin Mans Band.

Hij is dirigent van het Christelijk Waddinxveens Mannenkoor de Gouwestem, het Chr. Streekmannenkoor Noord-West Veluwe uit Nijkerk, het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor en hij leidt de mannenensembles The Martin Mans Formation, de Urker Mans Formatie. Met zijn Vocalgroup VOICE brengt hij klassieke en populaire koormuziek van hoog niveau. Zeer bijzonder is zijn dirigentschap van het Canadese Mannenkoor Libertas, The Voice of Liberty. Een aantal keren per jaar reist hij naar Ontario in Canada om leiding te geven aan dit mannenkoor. Uniek is de serie ‘Tussen jou en mij’ die Martin met zijn zoon Jos uitvoert. Daarnaast schrijft hij muziek voor orgel, koor en orkest in diverse bezettingen.

In 2010 ontving Martin Mans een koninklijke onderscheiding vanwege zijn muzikale en culturele verdiensten.