Onderwijsveld roert zich...

LEEUWARDEN Leeuwarden is een van de steden in Nederland waar een grote manifestatie werd gehouden in het kader van de onderwijsstaking.

Ook in onder meer Eindhoven en Amsterdam zijn bijeenkomsten gehouden. Volgens een peiling van de Algemene Onderwijsbond sloot in Friesland circa de helft van alle bijna vierhonderd basisscholen de deuren. De 460 miljoen euro die het kabinet vrijdag beschikbaar stelde, heeft de woede eerder groter gemaakt dan kleiner.

Omdat het bedrag bijna volledig bestaat uit eenmalige middelen voor 2020, vinden leerkrachten dat minister Arie Slob de problemen waarmee de scholen kampen niet serieus neemt. Voor de jaren die volgen zijn de scholen dan weer terug bij af.

Vooral basisscholen kampen met een groeiend lerarentekort, waardoor de werkdruk voor de huidige leraren groeit. Zij zijn boos, omdat het grootste deel van de 460 miljoen euro eenmalig geld is. Daarmee kunnen ze het probleem van het lerarentekort niet oplossen, stellen ze. Op bijgaande foto's onder anderen medewerkers van Jenaplanschool De Wiekslag te Drachten (Foto’s Mardineke Kuiper.)