Geramde brug in Aldtsjerk blijft na terugplaatsing gesloten voor zwaar verkeer

De geramde brug in Aldtsjerk blijft ook na terugplaatsing gesloten voor zwaar verkeer. Dat laat de gemeente Tytsjerksteradiel weten.

Afgelopen zomer raakte de brug zwaar beschadigd na een aanrijding met een vrachtauto. Sindsdien ligt over de Moark een noodbrug voor enkel fietsers en voetgangers.

Lees ook | Geramde brug Aldtsjerk deze week vervangen door autoluw noodexemplaar

Eind november is de oude brug weer terug, verwacht de gemeente. De klus kost de nodige tijd omdat de monumentale brug uit circa 1926 op traditionele wijze hersteld moet worden.

Auto’s kunnen tegen die tijd weer gebruik maken van de route. Maar om herhaling van een aanrijding te voorkomen, blijft de doorgang gesloten voor bussen, vrachtauto’s en trekkers.

Uitneembare paaltjes moeten zorgen voor een beperkte doorgang van 2,20 meter. In geval van evenementen, zoals een wielerronde, kunnen deze wijken.

Het herstel verloopt in twee fasen. Aanvankelijk blijft bediening van de brug uit. Pas voor de aftrap van het vaarseizoen in april is het karakteristieke bovenstuk van de brug gereed.

De totale schade kan uiteindelijk oplopen tot 180.000 euro, een bedrag dat de gemeente wil verhalen op de verzekeraar.

Tot die kosten behoort ook het regelen van een extra hijskraan. Die was nodig om de brug op te tillen voor de volgboten van Maarten van der Weijden tijdens zijn recordpoging.

Lees ook | Brug Aldtsjerk blijft gestremd, maar Maarten van der Weijden kan passeren