Achtkarspelen bijna Fairtrade-gemeente, nu alleen de eigen koffie nog

Buitenpost - Wethouder Margreet Jonker (CU) heeft vrijdag de eerste Fairtradecertificaten uitgereikt aan 9 bedrijven en organisaties uit Achtkarspelen, die fairtrade producten gebruiken of verkopen.

De certificaten zijn uitgereikt aan Albert Heijn (Surhuisterveen), Aldi (Surhuisterveen), Binnenmarkt (Buitenpost), Cadeau- en Streekwinkel Op ‘e Stâl (Buitenpost), It Koartling (Buitenpost), Marcel’s koektrommel (Surhuizum), Radarwerk (Buitenpost), Theeschenkerij ’t Landschap (Boelenslaan) en Wereldwinkel (Buitenpost). Een aantal gecerticeerden was niet in de gelegenheid om de bijeenkomst te bezoeken. Dit zijn Coöp (Buitenpost), Doopsgezinde gemeente (Surhuisterveen), Dropshop (Buitenpost), Jilderda’s bloemenboetiek (Surhuisterveen), Jumbo (Surhuisterveen), Lidl (Buitenpost en Surhuisterveen), Poiesz (Buitenpost en Kootstertille) en Tuincafé De Kruidhof (Buitenpost).

Stimulans

,,Hopelijk is dit een stimulans voor anderen en dragen we met z’n allen een steentje bij aan eerlijke handel’’, aldus Jonker. Achtkarspelen wil in het voorjaar van 2020 Fairtrade-gemeente worden. Samen met inwoners en lokale ondernemers en bedrijven zet de gemeente zich in voor eerlijke handel. Een speciale fairtrade werkgroep neemt initiatieven om de titel Fairtrade-gemeente te behalen en te behouden. Voor het verkrijgen van de titel moet een gemeente voldoen aan zes criteria die worden beoordeeld door een landelijke jury.

Die criteria zijn

1 Er is een lokale werkgroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden;

2 Het gemeentebestuur kiest voor fairtrade, koopt de producten en neemt dit op in haar beleid;

3 Plaatselijke horeca en winkels verkopen en serveren fairtrade producten en maken dit ook duidelijk zichtbaar;

4 Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties kopen en gebruiken fairtrade producten;

5 Lokale media besteden aandacht aan fairtrade en de gemeente heeft een strategie om de campagne langdurig in het nieuws te houden. De werkgroep organiseert bijvoorbeeld publieksevenementen;

6 De werkgroep stimuleert maatschappelijk verantwoord ondernemen en ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan duurzaamheid.

Apparaten ombouwe

In Achtkarspelen zijn inmiddels in alle categorieën al voldoende bedrijven en organisaties die Fairtrade producten verkopen en gebruiken, maar met de certificaten is dat nu officieel vastgelegd, legt werkgroeplid Henk Pilat uit Buitenpost uit. Het enige criterium dat nog niet is afgevinkt is het tweede. De gemeente heeft wel al gekozen voor Fairtrade producten, maar echt kopen kan pas bij de volgende aanbesteding. En die is volgend voorjaar. ,,Dat dogge se mei Tytsjerksteradiel en dy is ek al Fairtrade. Mar kieze foar oare kofje, betsjut ek dat de apparaten omboud wurde moatte’’, zegt Pilat.

Woordvoerster Ymca de Graaf bevestigt dat de gemeente zelf de laatste hobbel nog moet nemen. ,,Mar wy hoege net yn ien kear alles te feroarjen. Oar jier moat 60 persint fan de kofje, tee en sûker Fairtrade wêze, oer fiif jier moatte wy dan op 100 persint sitte. Yn de kantine fan it gemeentehûs moatte aanst fjouwer earlike produkten te keap wêze. Wy binne noch oan it besjen hoe’t it allegear moat, mar Tytsjerksteradiel docht dit al in pear jier, dus dêr kinne wy moai op oanslute.’’ Achtkarspelen wil niet alleen zelf binnen de eigen organisatie zoveel mogelijk fairtrade producten gaan gebruiken, maar ook anderen motiveren om dat te doen. Naast het stimuleren van fairtrade is er ook extra aandacht voor streekproducten.

Week

De uitreiking van de certificaten was het startsein van de Fairtrade Week. De komende periode zal de werkgroep nog meer bedrijven en organisaties attenderen op het belang van Fairtrade. De werkgroep heeft voor december een nieuwe ronde gepland om certificaten uit te reiken. Winkels, bedrijven of organisaties die ook al Fairtrade gebruiken of dit in de toekomst willen gaan doen kunnen zich voor een certificaat aanmelden per mail aan t.vandervaart@achtkarspelen.nl of pilat@waldpyk.com