Lokale favoriet Sven Broersma wint jeugdtoernooi DTK

Buitenpost - Het jaarlijkse jeugdschaaktoernooi van schaakclub De Twee Kastelen trok zaterdag exact 40 kinderen vanuit de noordelijke provincies naar Buitenpost.

De deelnemers werden verdeeld in 6 groepen op basis van (ingeschatte speelsterkte). De A en B-groep hadden elk 6 deelnemers en daarmee een iets langzamer speeltempo dan de andere vier groepen. Maar ook hier waren de partijen vaak snel klaar. In de B-groep bleek Tommaso Cioffi de sterkste met 4 uit 5.

De A-groep kende een behoorlijk sterke bezetting: Fries jeugdkampioen en lokale favoriet Sven Broersma was van de partij, evenals Osama Arabi van Mid-Fryslan, die bij zijn club zelfs lijstaanvoerder van de interne competitie voor volwassenen is. Daarnaast deden ook Arjan de Vries en Sono Folkers mee, de laatste twee winnaars van het algemeen klassement van de noordelijke jeugdtoernooien.

Uiteindelijk werd het vooral een strijd tussen Broersma en Arabi. In de onderlinge partij vergat Arabi een gewonnen eindspel naar zijn hand te zetten, de partij eindigde in remise. Vervolgens gaf de speler van Mid-Fryslan ook een halfje weg in zijn partij tegen Arjan de Vries. Broersma wist op ervaring de rest van zijn partijen wel te winnen en won zo het toernooi met een half punt voorsprong. Arabi werd tweede en de derde prijs was voor Arjan de Vries.

In de F-groep eindigden maar liefst 4 kinderen gelijk bovenaan met 4 punten uit 6 partijen. Gelukkig kon op basis van onderling resultaat een winnaar worden bepaald: dit was Silvijn Smit van schaakclub de Matadoren uit Groningen.

De E-groep werd met duidelijke cijfers (6 uit 6) gewonnen door Ilya Kuipers, ook uit Groningen. In de D-groep was de strijd iets spannender, elke speler verloor minstens 1 partij, maar uiteindelijk bleek Daniël Visser van De Donger (Dokkum) de sterkste met 4,5 uit 6. Etiënne Ghilon van de Matadoren (Groningen) won de C-groep met 5 uit 6.