600 zangers en muzikanten in de Flambou

Surhuisterveen - Meer dan 600 zangers en muzikanten uit heel Noord-Nederland komen volgende week woensdag 16 oktober in actie in de Flambou bij het zestiende jaarlijkse festival voor koren en orkesten.

Veel 65-plussers zijn nog zeer actief in het muziek maken. Of dat nu zingen is of spelen in een orkest, men heeft er nu de tijd voor. Bovendien is het heel goed voor de hersenen: muziek maken houdt je jong. Publiek is van harte welkom, en kan gratis naar binnen. Ook de programmaboekjes zijn voor niets, mede dankzij de bijdrage van de gemeente Achtkarspelen en het Spavo Fonds.

Opbouwend verslag

De koren krijgen een kwartier om hun kunnen te tonen, de orkesten 25 minuten. In totaal doen zestien groepen mee. De grootste daarvan komt uit Drachten, met maar liefst 120 zangers onder leiding van Meindert Bosklopper. Juryleden zijn Durk Lautenbach uit Wons voor de muziekverenigingen en Jan Blanksma uit Ysbrechtum voor de koren. De jury geeft geen punten, want wedstrijden hebben de senioren al genoeg mee gemaakt. Ze schrijven een opbouwend verslag voor iedere deelnemer.

Om 9.25 uur wordt het Festival geopend en daarna komen achtereenvolgens op het podium het Drents Senioren Orkest Drenthe, Seniorenkoor Parnas Leeuwarden, Gerrit Heeringa Orkest Leeuwarden, Senioren Koor Holdert Drachten en Christelijk Seniorenkoor Friesland.

Na de middagpauze komen tussen 12.30 en 17.40 uur aan bod PSOG Groningen, Vrouwenkoor Nocht en Wille Marsum, Lofstem uit Emmeloord, Brassband Fryslân, Christelijk Gemengd koor Nije Moed Oosthem, Echo der golven Emmeloord, Christelijk Mannenkoor Ons Genoegen Heeg, Harmonie 2002 Mantgum, Overdagkoor Sûnenz/ ZuidOostZorg Drachten, Christelijk Seniorenkoor Jubilate Joure en het Frysk Senioren Orkest Leeuwarden..