De beste tips om stormschade te voorkomen

Aangeboden door: InShared

Een omgevallen boom op je dak, weggewaaide dakpannen of fikse lekkage. Storm kan voor flinke schade in en om je huis zorgen.

Met een opstalverzekering ben je hier gelukkig voor verzekerd. Maar wat kun je zelf doen om stormschade te voorkomen? 

Stormschade voorkomen? Deze 6 tips zijn onmisbaar

1. Zorg dat de dakpannen stevig liggen

Dakpannen en storm is een slechte combinatie. Een klein beetje wind kan er al voor zorgen dat ze van het dak waaien. Niet alleen gevaarlijk voor voorbijgangers, maar de kans op lekkage is ook veel groter. De oplossing is eenvoudig: controleer regelmatig of de dakpannen wel stevig liggen en maak ze eventueel vast met panhaken. En als je toch op het dak bent, maak dan ook meteen de dakgoten schoon. 

2. Laat geen spullen buiten staan

Tuinmeubels, fietsen, bloempotten en barbecues vliegen zo door de lucht als het stormt. Zet deze rondslingerende spullen daarom in de schuur of zorg dat ze verankerd zijn. Controleer of de dakpannen tegen een stootje kunnen, maar denk ook aan je zonnescherm of zonnepanelen.

3. Kijk of je auto op een veilige plek staat

Het KNMI gebruikt speciale waarschuwingskleuren om aan te geven dat het weer een risico is. Houd dit goed in de gaten. Is er storm op komst? Parkeer je auto dan op een veilige plek. Zo kun je voorkomen dat een loszittende tak op je auto valt. Of nog erger: een hele boom. Een parkeergarage is bij storm de veiligste parkeerplek.

4. Bekijk de stand van je huis

Een noordwesterstorm of zuidwesterstorm komt het meeste in Nederland voor. Met dat in gedachte kun je bedenken wat de windrichting voor de kwetsbare delen van je huis betekent. Misschien ontdek je dat het slim is om omliggende bomen te snoeien en dat je (platte) dak te kwetsbaar is als het flink stormt. Allemaal dingen die je vandaag nog kunt doen om schade aan je huis te voorkomen.

5. Laat de ramen niet op een kiertje staan

Zelfs het kleinste tochtkiertje kan al voor lekkage zorgen als het stormt. Bij een flinke storm vliegt het raam zelfs zo uit het kozijn. Maak er een gewoonte van om de ramen altijd dicht te doen als je niet thuis bent. Het weer kan plotseling omslaan. Ook maak je voor inbrekers zo minder makkelijk om je huis binnen te komen. Een klein kiertje is namelijk al genoeg om binnen te komen. 

6. Zorg voor een stevige schutting

Als het stormt is de schutting één van de kwetsbaarste delen van de tuin. Een zuchtje wind en hij ligt al plat op de grond. Staat de schutting ook in de tuin van je buren? Maak dan de afspraak om ieder half jaar te kijken of de schutting nog stevig staat. Er zijn genoeg foefjes om de schutting steviger te maken zonder hem te vervangen. Denk aan een gemetselde onderkant en palen in de grond.

Goed verzekerd tegen stormschade

Als er storm is voorspelt, is het geruststellend idee dat je een goede opstalverzekering hebt. Met de opstalverzekering van InShared weet je zeker dat je huis goed verzekerd is tegen stormschade. Ben je benieuwd wat de beste opstalverzekering is? Hier kun je de <a href="https://www.inshared.nl/opstalverzekering/vergelijken-opstalverzekering">opstalverzekering vergelijken</a>.