FNP Achtkarspelen wil dat er meer rekening wordt gehouden met kinderen bij demonstraties

De FNP fractie van Achtkarspelen wil dat er bij het wel of niet doorlaten gaan van een demonstratie meer rekening wordt gehouden met kinderen. Dat kinderen tijdens demonstraties aan (verbaal) geweld blootgesteld worden is te voorkomen, vinden zij.

De fractie vindt het recht op demonstreren een belangrijke zaak. Maar vind dat het welzijn van kinderen en de openbare veiligheid leidend moet zijn in de afweging om een demonstratie wel of niet door te laten gaan. Dat de Gemeenteraad niks te zeggen heeft over de plek en de voorwaarden waaronder een demonstratie plaats kan vinden, vind de fractie niet goed.

Volgens de fractie kan een demonstratie op verschillende gronden beperkt of verboden worden. De FNP is van mening dat de redelijkheid bij veel demonstraties tegenwoordig ver te zoeken is.

Ze willen dat de burgemeester, politiechef, de officier van justitie en het college de gezondheidsrisico’s en het risico van oproer in de buurt van kinderen een rol laat spelen in het wel of niet door laten gaan van een demonstratie. Vooral de plek van de demonstratie speelt een grote rol.

De fractie dient donderdagavond hierover een motie in.