Indianen vechten voor behoud van hun taal

Aangeboden door: The Bagstore

De indianen, de oorspronkelijke bevolking van Amerika, zijn ver in de minderheid. Toch spreken deze volken nog altijd tot de verbeelding van veel mensen en worden culturele invloeden ervan regelmatig aangetroffen in mode en design. De oorspronkelijke taal blijft echter ver achter.

Van de oorspronkelijke bewoners van het uit vijftig staten bestaande Amerika, de indianen, zouden er nu nog slechts veertig miljoen over zijn. Een grof geschat aantal. In noord-Amerika onder meer de Navajo-indianen. In midden- en zuid-Amerika de Maya’s.   

Het lage aantal oorspronkelijke bewoners van de VS, is de Europese kolonisatie debet aan. Tegenwoordig weten we nog maar weinig van deze mensen en hun cultuur. Zelfs waar de indianen werkelijk vandaan komen, oorspronkelijk dus, blijft zelfs voor geschiedkundigen en onderzoekers nog altijd een raadsel. 

Hoe het zit? Archeologische bewijzen ontbreken

Alhoewel de oorspronkelijke bevolking hun eigen theorieën hebben, werd eerder door velen gedacht dat de eerste Amerikanen de Beringstraat, tussen Siberië en Alaska, waren overgestoken toen dat droog lag. Zeker is men daar niet van. Ook gaat het idee dat ze in bootjes vanuit Azië, langs de westkust van Amerika zijn gevaren. Maar archeologische bewijzen ontbreken. Voor welke theorie dan ook. 

Zijn wij als Europeanen daar überhaupt nog wel eens mee bezig? Indianen lijken meer en meer een bezienswaardigheid te worden voor bezoekers van de verschillende staten van Amerika. Het neigt naar folklore, zonder dat we ons beseffen dat dit volwaardige culturen zijn die -soms misschien krampachtig- hun gewoonten, geloof, taal en afkomst in stand proberen te houden.  

In tassen komt de indiaanse cultuur terug

Dat wat is achtergebleven van de Indiaanse cultuur in de taal, lijkt al helemaal te verwaarlozen. Slechts in topografische namen komen Indiaanse woorden voor. In het design van producten komt er regelmatig wel iets van de indianencultuur terug, zoals in de rugzak en andere tassen van het merk Micmagbags, tevens de naam van een indianenstam. Het sterke leer, de versiersels en benaming doen de rest. De tassenreeks bestaat uit de collecties: Montana, New Navajo, Colorado, Indiana en Oklahoma.  

Het zijn staten waarin de indianen hun sporen hebben achtergelaten. Het zijn geen woorden uit hun taal. In de taallijsten treffen we bijvoorbeeld het Navajo ver onderaan als het gaat om Amerikaanse talen. Het wordt gesproken door 0,068 procent van de bevolking. De meeste indianentalen zijn, of helemaal, of bijna uitgestorven. 

Wat blijft er over van hun taal?

In 1492, precies… toen Columbus arriveerde, schijnen er maar liefst tweeduizend verschillende talen te zijn gesproken, waaronder die van indianenstammen als Dineh en de taal van de Apachen en Sioux. Het is allemaal verleden tijd, ook al vechten de indianen nog altijd voor het behoud van dat kleine beetje dat er nog van over is. Er blijken veel programma’s ontwikkeld te zijn om de taal te behouden, maar het is de vraag of dat gaat lukken.