Al 397 Burendagactiviteiten in Friesland

Surhuisterveen - In 98% van gemeenten in Nederland wordt dit jaar Burendag gevierd. In Friesland hebben zich al 397 buurten aangemeld voor Burendag. In Achtkarspelen vinden 26 activiteiten plaats.

In de gemeente Achtkarspelen zijn tot nu toe 26 activiteiten aangemeld. De meeste vinden plaats in Buitenpost (9) en Gerkesklooster/Stroobos (8). Daarnaast zijn er activiteiten in Augustinusga (3), Surhuisterveen (2), Boelenslaan, Surhuizum, Kootstertille en Twijzel. In het Westerkwartier zijn Burendagactiviteiten in Grootegast en Opende.

Speeltuin opknappen

Vaak gaat het om een ontbijt, brunch of barbecue, maar op een aantal plaatsen zetten de bewoners zich deze dag ook samen in voor het opknappen van de leefomgeving. Zo worden in Augustinusga en Surhuisterveen speeltuintjes opgeknapt en krijgt in Surhuizum het dorpshuis een schoonmaakbeurt. Een aantal wijken en buurten grijpt de gelegenheid aan voor het houden van een wijkfeest.

Voor de veertiende editie van Burendag, die Douwe Egberts en het Oranje Fonds jaarlijks organiseren op de vierde zaterdag van september, zijn in het hele land al bijna 5300 activiteiten aangemeld. De organisatoren kunnen nu al zeggen dat de animo weer erg groot is. Het budget dat beschikbaar is voor Burendagactiviteiten is namelijk volledig aangevraagd.

Burendagpakket

Het is nog wel mogelijk om een Burendagpakket aan te vragen. Dit pakket ontvangen mensen wanneer ze hun buurt voor 1 september aanmelden via www.burendag.nl. Ieder jaar kunnen deelnemende buurten een bijdrage aanvragen bij het Oranje Fonds voor hun Burendagactiviteit. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage moet de activiteit ervoor zorgen dat buren met elkaar in verbinding komen.

Douwe Egberts en het Oranje Fonds hebben Burendag in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Elk jaar komen duizenden buurten bij elkaar voor gezellige activiteiten maar ook om iets goeds voor de buurt te doen. Zoals het planten van een kruidentuin, het plaatsen van een picknickbank of komen onder het genot van een kop koffie met elkaar in gesprek.