Nostalgische Boerendag gaat terug naar de jaren ‘60

Opende - Op Camping Jiltdijksheide aan de Kolonieweg 20 in Opende is zaterdag 17 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur de zesde editie van de Nostalgische Boerendag Opende.

Op de Nostalgische Boerendag ligt het accent op de manier van werken in de landbouw van de jaren ’60 en daarvoor. De jaren ’60 vormen een keerpunt in de wijze van landbouw bedrijven. Enerzijds ontstonden mogelijkheden om de landbouw efficiënter en bedrijfsmatiger aan te pakken door de ontwikkelingen in de techniek, terwijl anderzijds deze mogelijkheden werden ondersteund door verregaande schaalvergroting.

Vingerbalkmaaien

Het evenement besteedt veel aandacht aan het verdwenen boerenleven. Er zijn demonstaties met een van de weinige nog werkende dorsmachines in Nederland, ouderwets ploegen, zeismaaien, vingerbalkmaaien enzovoort. Er worden weer tientallen oldtimer tractoren verwacht, die hun kunnen demonstreren, onder andere in de ringsteekbehendigheidswedstrijden met trekkers en met boomstamslepen. In 2018 waren ruim 175 trekkers en diverse andere landbouwvoertuigen aanwezig.

Voor de jonge paardenliefhebbers zijn er demonstraties ponyrijden en voor de kleinsten staat een springkussen opgesteld. Ook interessant voor de jongeren is het schaalmodel van een boerderij. Verder zijn er demonstraties oude ambachten en marktkraampjes waar verse landbouwproducten als groenten, fruit, kaas en ambachtelijke vleeswaren kunnen worden aangeschaft. Voor de hobbyist van deze tijd zijn er mogelijkheden om voorgelicht te worden op het gebied van tuin- en parkmachines.

Boerenboeldag

Een nieuwe activiteit is een kleine ‘boerenboeldag’ vanaf 13.00 uur, waar een gevarieerd aanbod van oude (boeren) gebruiksartikelen zal worden geveild, variërend van melkbussen tot ploegijzers.

De entree voor dit dagvullende evenement is gratis.