Kapster Esra van der Meer uit Burgum naar WK voor beroepen in Kazan

Esra van der Meer (20) vertegenwoordigt Nederland op het WK voor beroepen in het Russische Kazan. De Burgumse volgt een kappersopleiding aan de Friese Poort.

Esra maakt deel uit van Team Nederland dat bestaat uit een dertigtal jongeren die nationaal kampioen zijn geworden in hun vak. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes.

Voor dit WK is Esra al maanden aan het oefenen. Ze maakte onder andere een reis naar Finland waar ze trainde bij de wereldkampioen van twee jaar geleden. Tijdens het WK moet ze alle facetten van het kappersvak laten zien: ,,En it is ûnder tiidsdruk. Mar ik kin hiel rêstich bliuwe.’’

27 beroepen

In Kazan strijden meer dan 1600 deelnemers uit ruim 60 bij landen en regio’s in 56 beroepen. Nederland doet mee in 27 beroepen, waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

In het Kazan Expo International Exhibition Centre in Kazan worden door de organisatie 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen.

Het WK voor beroepen dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Op zaterdag 10 augustus komen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Soest.

NK in Leeuwarden

De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen.

Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals (4 tot 6 maart 2020 in Leeuwarden) te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL. Die selectie zal deelnemen aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

Meer over de deelname van Esra van der Meer aan het WK op de website van de Leeuwarder Courant