Gouden fiets van de Profronde voor Steven Kruijswijk

Surhuisterveen - Steven Kruijswijk heeft dinsdagavond de 38ste Profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De nummer drie van de Tour de France troefde in de sprint de Italiaan Vicenzo Nibali af. Wout Poels ging als derde mee naar het podium.

De drie waren in de laatste paar ronden ontsnapt uit een kopgroep van elf man. Het ‘Steven, Steven’ was na afloop niet van de lucht voor de renner die de afgelopen drie weken in Frankrijk furore maakte. ,,Het was mijn eerste keer hier, maar het was prachtig. Veel enthousiaste reacties. Het was een spetterende finale. Daar hou ik wel van, maar dan voel ik de vermoeidheid wel hoor. De Tour is natuurlijk heel wat anders dan een criterium, maar het is leuk om te doen. Mooi om hier te kunnen winnen.’’ Kruijswijk mocht na afloop de Gouden Fiets, aangeboden door de Kooyenga Groep, in ontvangst nemen.

Cabrio’s

De grootste Tourhelden Steven Kruijswijk, Mike Teunissen, Vicenzo Nibali en Daryl Impey werden vooraf rondgereden in cabrio’s vergezeld door de rondemissen Romy Smid en Liza Pander. Net op dat moment waarde pluvius even rond, maar het was gelukkig van korte duur. Normaal gesproken zou bergkoning Romain Bardet op de plek van Impey gezeten hebben, maar de Fransman meldde zich ziek af. Impey, die de negende etappe van de Tour de France won, kon als vervanger door de organisatie vastgelegd worden.

Impey liet zich direct van zijn goede kant zien door veelvuldig de aanval te kiezen. Na een half uurtje wedstrijd kreeg hij Kruijswijk mee en Bauke Mollema wist aan te sluiten, waardoor een mooi trio door de straten van ’t Fean knalde. Ze kregen een kleine voorsprong, maar met de supersprint halverwege de koers in zicht, werden ze teruggehaald. Vervolgens zag Pieter Weening zijn kans en de Harekiet nam de benen. Hij kreeg een dusdanige marge dat de supersprint van maar liefst vijfduizend euro door hem gewonnen werd.

Op avontuur

Uiteraard waren het de helden uit de Tour die zich nadrukkelijk lieten zien. Nicolas Roche bijvoorbeeld. De Ier meldde in de middag voor de wedstrijd via twitter dat het zijn eerst criterium in Nederland was. Hij ging met nog vijftien ronden te gaan op avontuur met Mollema en Impey. ,,Na de start was het direct vol gas, maar wat wil je ook met zoveel goede renners uit de Tour aan de start.’’ De Zuid-Afrikaan won uiteindelijk de leidersprijs. De vele aanvallen leverden Mollema de prijs van de strijdlust op.

In het VIP-dorp was de aanstekelijke wielersfeer op te snuiven. Een hapje eten, een biertje, wijntje of fris erbij. Kletsen met bekenden en ondertussen de coureurs iedere paar minuten langs zien komen. De VIP’s die vooraf in de tuin bij Joop Atsma zich verzameld hadden zagen na half koers Roche, Mollema en Impey op avontuur gaan, Teunissen sleurde op kop van het peloton als ware het de finale van een touretappe om een ploeggenoot van hem in stelling te brengen.

Finale

Met het rondenbord op tien begon de finale. Bauke Mollema, Adne Koster en Dylan Van Baarle openden, waarna Daryl Impey, Mike Teunissen, Vicenzo Nibali, Wout Poels, Steven Kruiswijk, Nicolas Roche, Koen de Kort en Pieter Weening aansloten.

Bij het ingaan van de laatste ronde gooide Nibali, zaterdag winnaar van de laatste bergetappe naar Val Thorens, zijn kaarten op tafel door vol op kop door te trekken. Met Poels en Kruijswijk in het wiel. De ‘Haai van Messina’ deed wat hij kon, maar moest op de streep een fietslengte toegeven. ,,Ik zat in de laatste bocht nog in een goede positie, maar Steven was net iets sneller. Het was geweldig om in deze supersfeer te rijden.’’

Eerder op de dag werden koersen voor vrouwen en elite/beloften/amateurs verreden. Bij de vrouwen won Anouska Koster uit Zwaagwesteinde solo. Bij de mannen was Remco Schouten uit Ammerstol de rapste.

Foto’s Fokke Wester (behalve waar anders vermeld)