Gemeente gebruikt water tegen droogte en zuurstofgebrek

Harkema/Opende - Met het warme weer van de laatste dagen, waarin het ene na het andere warmterecord sneuvelt, heeft ook de natuur veel te lijden.

Vooral in Harkema zijn op dit oment veel jonge boompjes in nood. Het zijn bomen die vorig jaar zijn aangeplant, ter vervanging van boompjes die eerder door vandalisme sneuvelden. De jonge aanplant redt het niet zonder extra hulp, daarom heeft de gemeente Achtkarspelen Loonbedrijf Luimstra uit Surhuisterveen ingeschakeld.

Piet Oldenburger en Fokke Voolstra van het Loonbedrijf maakten vanochtend met een twaalfkuubs giertank vol water een rondje door het dorp om alle noodlijdende boompjes water te geven. Volgens omwonenden zou het voor een aantal bomen wel eens te laat kunnen zijn.

Terwijl de boompjes verdrogen, lijden de vissen in de vijvers aan zuurstfogebrek. In Opende bracht Erik Scheerhoven van de gemeente Westerkwartier fris water in de vijver, om zo het zuurstofgehalte weer een beetje op peil te brengen. Ook hij maakte gebruik van een tank van Luimstra.