‘De coke vloog de deur uit’ bij drugsdealers in Noordoost-Friesland

Officier van justitie Nine Tromp heeft dinsdag celstraffen van 22 en 24 maanden geëist tegen drie cokedealers uit Dokkum en De Westereen. Volgens de officier heeft het trio zeker drie jaar lang cocaïne gedeald: vanaf begin 2016 tot aan februari van dit jaar, toen de mannen werden opgepakt.

Voor een 24-jarige Dokkumer eiste de officier de hoogste straf: twee jaar cel plus een half jaar voorwaardelijk. De Dokkumer is de enige verdachte die al een veroordeling voor dealen achter zijn naam heeft staan: in december 2016 kreeg hij een celstraf en een werkstraf omdat hij xtc had gedeald. Zelf zei hij dat hij in de zomer van 2016 twee maanden lang coke heeft gedeald.

Getuigen hadden aan de politie verteld dat de man al veel langer bezig was. Hij zou bovendien nauw hebben samengewerkt met een 54-jarige plaatsgenoot. Die hoorde dinsdag 22 maanden cel plus zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Dezelfde straf eiste de officier voor een 65-jarige inwoner van De Westereen. De man zou de handel op een gegeven moment hebben overgenomen van zijn zoon.

'Een grote man' in de drugswereld

Ook hij had volgens eigen zeggen veel korter gedeald dan de drie jaar waar de officier hem van beschuldigde. Hij zou in augustus 2017 zijn begonnen. Een getuige had gezegd dat het voorspoedig ging met de handel: er zouden elk weekend duizenden euro’s bij de Westereender zijn binnengekomen. 'De coke vloog de deur uit’, volgens de getuige.

De 24-jarige Dokkumer zou zijn vaste leverancier zijn geweest. Ook hij zat, net als zijn medeverdachten, zonder werk en zou er een luxe levensstijl op na hebben gehouden. Een van de getuigen had de Dokkumer ‘een grote man’ in de drugswereld genoemd. In zijn ‘dealertelefoon’ waren 223 verschillende nummers opgeslagen, volgens de officier nummers van zijn klantenkring. Tromp kondigde aan dat ze te zijner tijd nog met een zogeheten ‘Plukze-vordering' zal komen, om het geld dat is verdiend met de cokehandel op de drie verdachten te verhalen.

De uitspraak in deze zaak volgt 30 juli.