Eerste intercontinentale reis Lauwers College levert onuitwisbare indrukken op

De 44 havo-4- en vwo-5-leerlingen van het Lauwers College zijn terug van hun week in Marokko. Het was de eerste keer dat de school een intercontinentale trip organiseerde.

Een kleine week verbleven de scholieren en vijf docenten in het westen van Marokko. Een hostel in de stad Marrakesh vormde de uitvalsbasis van een veelzijdig programma dat gedeeltelijk onder leiding van een gids werd afgewerkt. ,,Het is een totaal andere wereld met een héél andere cultuur”, blikken de leerlingen terug op het enerverende bezoek aan het Noord- Afrikaanse land.

Onder meer de drukte en de - voor Westerlingen - chaotische taferelen in het warme Marrakesh zorgde bij een aantal scholieren in de eerste dagen voor een kleine cultuurshock. En dat bijna iedereen op straat een gesprekje wilde aanknopen, was helemaal erg wennen.

In Marrakesh bezochten de leerlingen en hun begeleiders onder meer het centrale Djemaa El Fna-plein en de Arabische souks, een wirwar van steegjes, kleuren en geuren. Ook werd er een fietsexcursie gehouden door het drukke verkeer van de koningsstad aan de voet van het Atlasgebergte. Het leverde onuitwisbare indrukken op. Het straatbeeld deed de wenkbrauwen soms ook flink fronsen.

Van armoede en amper tot geen luxe was eveneens sprake in vier authentieke Berberdorpen in het Atlasgebergte die de LC’ers bezochten. Wandelend trok de groep langs de kleine huisjes. Binnenin zagen zij vloeren van modder. Voor de kinderen hadden de Buitenposter scholieren schriften en pennen meegenomen. Deze werden glunderend in ontvangst genomen.

De scholieren, die ook nog een visite brachten aan de kuststad Essaouira en daar deels onder meer een rit op een kameel maakten, ervoeren in Marokko ook een grote gastvrijheid.

Wat de scholieren van de eerste Marrakesh-trip betreft, maakt het Lauwers College een traditie van de excursie. ,,Het is een geweldige kans om iets anders te beleven. We hadden dit voor geen goud willen missen.”