Feanster hangt in Rijksmuseum

SURHUISTERVEEN - Een schilderij van de uit Surhuisterveen afkomstige Theo Horneman (53) hangt momenteel in het Rijksmuseum. Zijn werk „Ik schilder ook wat ik hoor”, gemaakt met olieverf, is geselecteerd voor de expositie in het kader van het project Lang leve Rembrandt.

Horneman koos voor het bekende zelfportret van Rembrandt op jonge leeftijd. ,, Hij kijkt naar de toeschouwer en daarbij heb ik hem hedendaagse oordopjes in gegegeven. Het is het originele formaat van 18X21 cm op hout, paneel geschilderd”, vertelt Horneman. ,,De lichtval van het origineel is inpirerend en de oordopjes halen Rembrandt naar de tegenwoordige tijd. Luistert hij muziek? Of wat anders? Rembrandt was een storyteller, dus moest hij ook goed kunnen luisteren naast het schilderen.”

Horneman had niet direct het plan om Rembrandt oordopjes te geven. ,,Vrij snel nadat het portret klaar was zag ik de blik van Rembrandt, kijkend, maar zag hij je ook? Was hij in gedachten verzonken? Die vraag bracht me bij de oordopjes.”

Rembrandt is voor Horneman, naast Jeroen Bosch, een groot voorbeeld. Horneman tekent beroepsmatig, maar schilderen doet hij pas sinds kort. ,,Ik vind het een ongelovelijke eer dat ik als autodidact op het gebied van schilderkunst in het Rijksmuseum mag hangen! Dit is voor mij geweldig!”