Blik op het verleden (35)

SURHUISTERVEEN - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft tientallen prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 35.

In de beginjaren van 1900 werd de straat op de prent de Nieuweweg genoemd en was het er smal en nog voor een groot deel onbebouwd. Later werd de straat omgedoopt tot Groningerstraat. Deze karakteristieke woningen zijn in een tijd gebouwd dat er volop ruimte was en de invloed van de Art Nouveau nog duidelijk zichtbaar is. Daklijsten en gevels verraden die invloed. In de loop der jaren werden er steeds meer huizen gebouwd, zakelijker en strakker. De verderop gelegen Christelijke lagere school geeft alleen het puntdak vrij. De school met een woning voor het schoolhoofd werd in 1902 gebouwd. Meester Klokman was het eerste hoofd en ging er met zijn gezin wonen.

In de eerste woning op de prent woonde Jan Vermeer. Hij ging in ondertrouw in 1894 met A. Postma, weduwe van D.Wouda. De Vermeers en Postma´s poseren waarschijnlijk in de voortuin. Later woonde Edze Atema met zijn vrouw Aaltje van der Velde in dit huis. In 1936 was Edze naar Surhuisterveen gekomen en kreeg een baan bij Schuilenga´s koek- en beschuitfabriek. Niet lang, want hij werd hij handelsondernemer en verbouwde zijn woning tot winkel.

Het pand zoals op de prent te zien is, is afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor een veel minder karakteristieke groentezaak.

Edze Atema was een groot liefhebber van paarden en had als hobby de paardensport. Als er een veulen bij de familie werd geboren stuurden Edze en Aaltje een geboortekaartje naar familie en vrienden.

De tweede woning werd destijds bewoond door Djoerd Taekes Schuilenga en later door zijn broer Piet Schuilenga. Beiden vormden ze samen met hun broer Jan, de directie van de gelijknamige koek- en beschuitfabriek.

Nu woont de familie Joop Atsma in deze bijzondere woning. Atsma is onder andere senator in de Eerste Kamer voor het CDA.

Cor Dam stelt hij het zeer op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 06-51262430 en per mail via het mailadres cornelisdam@gmail.com

Cor Dam, Siety Oegema.