Orgelconcert door Harm Hoeve in Drogeham

DROGEHAM - Op zaterdag 1 juni wordt er om 20.00 uur weer een orgelconcert gegeven in de Christelijke Gereformeerde Maranathakerk te Drogeham. Het concert wordt verzorgd door de bekende organist Harm Hoeve uit Rouveen.

Harm Hoeve is een musicus die graag direct wil communiceren met zijn luisteraars en ze enthousiast wil maken voor de prachtige klanken van het orgel en haar muziek. Hij probeert de noten zo tot leven te wekken, dat de boodschap van de muziek op een aansprekende wijze overkomt. Zijn orgelspel kenmerkt zich door contrasten en dynamiek; " enthousiast waar dat kan, ingetogen waar dat moet. Hij kan buitengewoon uitpakken, maar ook innemend spelen met slechts enkele registers."

Harm Hoeve (Rouveen, 4 december 1964) kreeg zijn opleiding aan de muziekschool en het conservatorium te Zwolle. Ook volgde hij de Zomeracademie in Haarlem. In 1989 won hij de eerste prijs op het Internationaal Albert Schweitzerfestival; een orgelconcours voor conservatoriumstudenten.

Als koordirigent is Harm Hoeve verbonden aan een viertal koren: mannenkoor Stereo uit Genemuiden, gemengd koor De Lofstem uit Rouveen, jong gemengd koor Immanuël op Urk en het Groot Nederlands Jongerenkoor. Met deze koren maakte hij diverse cd's en werd meegewerkt aan radio- en tv-uitzendingen.

In 2014 werd hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In Drogeham bespeelt Harm Hoeve het bekende Nijsse-orgel. Het prachtige instrument staat in de wijde omtrek bekend om zijn warme, zingende klank. Het telt 22 registers verdeeld over hoofdwerk, bovenwerk en pedaal. Vanuit de kerk kunt u de organist zien spelen.

Harm Hoeve speelt in Drogeham Variaties over een Sarabande van Händel, Fuga in C-moll van Bach, koraalbewerkingen van Klaas Jan Mulder en Jan Mulder. Verder de Trumpet Tune van Carke, Land of Hope and Glory van Elgar, een toccatatine van Nevin en Der Fremersberg van Könnemann. Bekende en goed in het gehoor liggende muziek.

Harm Hoeve schrijft ook veel koraalbewerkingen voor orgel. Hier zal hij er ook een aantal van laten horen op dit concert. Deze liedbewerkingen zijn geschreven in een toegankelijke stijl. Daarbij staat er ook weer enige keren samenzang op het programma.

De entree bedraagt € 7,-. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.