Laatste keer avondvierdaagse in Harkema

HARKEMA - Afgelopen week vond - zoals het nu lijkt - de laatste avondvierdaagse plaats in Harkema. Sinds 2003 was het Sociaal Cultureel Werk Clubhuis Harkema verantwoordelijk voor de organisatie van het wandelevenement, nadat zij het overnamen van de inmiddels opgeheven wandelvereniging van Harkema.

In de afgelopen jaren zijn er vele verandering doorgevoerd. Zo werden er routes aangepast wanneer er wegen werden geasfalteerd, kwamen er nieuwe routes en werd er gezorgd voor een veiligere finish. Tijdens verschillende avondvierdaagses moest het programma omgegooid worden in verband met hevige regelval of onweer, maar ook vanwege de deelname van het Nederlands elftal aan EK’s.

In 2007 en 2017 werd Lineke Schievink-Renkema gehuldigd vanwege het feit dat ze respectievelijk 60 en 70 keer de avondvierdaagse heeft gelopen. Ook de afgelopen editie liep Lineke mee.

Door de jaren heen hebben muziekkorpsen gezorgd voor muzikale begeleiding op de laatste loopavond.

Mede dankzij diverse sponsoren kon het evenement ieder jaar doorgang vinden, maar de laatste jaren sloeg ook hier sloeg de crisis toe en werd het steeds moeilijker om bedrijven te vinden die hun financiële steun wilden geven aan de avondvierdaagse. Hierdoor werd het voor Clubhuis Harkema steeds moeilijker om een muziekkorps te vinden die binnen het budget past.

Deze laatste editie liepen er iets minder wandelaars mee, waarschijnlijk omdat een school de medewerking, om voor het Clubhuis Harkema onduidelijke redenen, heeft afgeblazen.

Eén van de redenen om na deze avondvierdaagse te stoppen met het organiseren van het wandelevenement is dat vanuit de overheid er steeds meer regelgeving komt, waardoor het de organistie bijna onmogelijk gemaakt wordt om een avondvierdaagse te organiseren met zo weinig vrijwilligers.

,,We hebben het al deze jaren met veel plezier en toewijding gedaan, maar nu mag iemand anders het doen”, aldus de organisatie.