Ziekte slachtoffer verergerd na mishandeling

LEEUWARDEN – Een 29-jarige inwoner van Surhuisterveen is dinsdag door politierechter Chris Beuker bij verstek veroordeeld tot vier weken cel plus acht weken voorwaardelijk. De man heeft op 5 januari bij een snackbar in Drachten iemand knock-out geslagen.

Samen met zijn maat, een 21-jarige Harkemaster, had de Surhuistervener in de snackbar ruzie gekregen met twee jongens en een meisje. Buiten ging het geruzie door. Het latere slachtoffer probeerde de boel te sussen. De man werd door de verdachte tegen de grond geslagen en ging knock-out. Dat had nogal wat gevolgen: het slachtoffer lijdt aan de zeer zeldzame Noordzeeziekte.

Op de hele wereld zijn er maar 25 mensen die aan die ziekte lijden. Ze hebben last van epilepsie en evenwichtsstoornissen. Door de mishandeling zijn de klachten van het slachtoffer verergerd. De man krijgt ruim 2500 euro schadevergoeding. De Surhuistervener liep in een proeftijd. Hij moet een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 40 uur alsnog uitvoeren.

De zaak van de andere verdachte werd aangehouden. Hij zou iemand op het achterhoofd hebben geslagen. Volgens de politie was dat op camerabeelden vastgelegd. De verdachte ontkende. De rechter vond dat de beelden alsnog aan het dossier toegevoegd moeten worden. Als dat is gebeurd, zal de zaak opnieuw op zitting komen.