Virtuoos ensemble Da Blechhauf’n combineert blaasmuziek met cabaret

SURHUISTERVEEN – De rol van een toneelstuk uit je hoofd leren is geen kleinigheid, er dan ook nog eens een instrument bij spelen is zowaar kunst. Voor de zevenkoppige formatie Da Blechhauf’n is dit echter een koud kunstje. Op donderdag 11 juli combineren de kunstzinnige koperblazers in De Flambou in Surhuisterveen cabaret en slapstick samen met dans, magie en blaasmuziek tot een avond vol entertainment.

Voor de vele liefhebbers van zowel brassbandmuziek als cabaret is dit toch echt wel het neusje van de zalm, weet beheerder André Postma. Hij blikt ruim tien jaar terug toen het Australische Mnozil Brass te gast was in De Flambou en met een soortgelijk programma tot tweemaal toe voor een volle zaal zorgde. “Deze formatie behoort nu tot de wereldtop.”

Het Oostenrijkse blazersensemble Da Blechhauf’n treedt vooral op in Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse theaters. “Hier trekken ze altijd volle zalen”, vertelt organisator Herman Engelbertinck over de trompet-, tuba- en tromboneblazers die volgens hem behoorlijk kunnen tippen aan de wereldtop. “Denk daarbij aan muziekfestivals zoals Woodstock der Blasmusik.”

Hij vroeg zich af ze niet een keer iets in Nederland kunnen doen. Om het twintigjarig jubileum van Da Blechhauf’n te vieren, werd hier gezocht naar diverse locaties. Surhuisterveen is één van de drie plaatsen waar de koperblazers hun virtuoze kunstje gaan vertonen. Veel humor en interactie met het publiek maken een optreden voor de blaasmuziekliefhebber tot een werkelijke sensatie.

“Het is echt geweldig wat de mannen van Da Blechhauf’n presenteren”, blikt een enthousiaste André Postma vooruit op de komst van de de blazers. Voor wie alvast een beetje een impressie van zo’n sensationele avond wil proeven, kan terecht op YouTube of op de site van da Blechhauf’n. Hier zijn ook de tickets voor de avond in Surhuisterveen te bestellen.