Blik op het verleden (9) – Baarhuisje van architectonische waarde

Surhuisterveen

Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 9.

De bijzondere begraafplaats aan de Vierhuisterweg in Surhuisterveen is gerealiseerd door de hervormde gemeente. Het lijkenhuisje is een ontwerp van architect A. Velding uit Buitenpost en werd in 1908 gebouwd. Het huisje heeft Art Nouveau-elementen en is van cultuurhistorische en architectonische waarde.

Het lijkenhuisje en vroegere wagenhok staat in het midden van de begraafplaats en is wit gepleisterd. Het klokkenstoeltje dat boven het gebouwtje uitsteekt, is aan de voorkant open, waardoor de stoelconstructie met de klok zichtbaar is. Het opschrift op de klok luidt: Gebr. Van Bergen, Midwolda.

De toegang tot het linker gedeelte van het huisje is gewijzigd. De beide deuren waren nodig om de lijkwagen toegang te verschaffen. Die deuren zijn verdwenen en één rondboogdeur is ervoor in de plaats gekomen. De lichtopeningen rondom zijn in de vorm van een omgekeerde krakeling en voorzien van gebogen diefijzers. De volle beuken aan weerszijden van het baarhuisje geven als het ware bescherming aan het geheel en scheppen evenwicht.

Voor de meeste, nog levende Feansters zal het huisje droevige en verdrietige gevoelens oproepen. Na een begrafenis blijft het huisje bij menigeen op het netvlies hangen. Wie heeft er niet een geliefde, vriend of kennis liggen?

Reacties welkom

Cor Dam stelt het zeer op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op nummer 06-51262430 en per mail via het adres cornelisdam@gmail.com

Ook in de afgelopen week heeft Dam weer veel e-mails en telefonische reacties gehad. ,,Er zijn hele gesprekken gevoerd, soms wel anderhalf uur lang! Dus aarzel niet. Schrijf of bel”, aldus Dam.

 


Auteur

Redactie