WK Dogfrisbee in Houtigehage prima verlopen

Houtigehage

Het Wereldkampioenschap Dogfrisbee van de UFO vond onlangs voor het eerst in Nederland plaats. Liefst 63 hondeneigenaren met 73 honden uit twaalf verschillende landen, waaronder twaalf Nederlanders, namen deel aan dit unieke evenement.

Met prachtige weersomstandigheden werd op vrijdag, zaterdag en zondag het voetbalveld van SV Houtigehage omgetoverd tot wedstrijdveld waar vele hondeneigenaren en bezoekers naartoe kwamen.

Het WK vond nu voor de derde keer buiten Amerika plaats en dan mocht er ook nog een Amerikaanse met de eerste plaats naar huis gaan!

Omdat de sport oorspronkelijk uit Amerika komt, was het nogal lastig om de Amerikanen ervan te overtuigen om het WK buiten Amerika plaats te laten vinden. Vijf jaar lang heeft Reint Elzinga, bestuurslid van de UFO en eigenaar van de Dogfrisbee hondenschool Fly ‘em High in Boelenslaan, erom gevochten. Zwitserland was in 2014 het eerste land, na Amerika, waar het WK mocht plaatsvinden. In 2016 werd het in Duitsland gehouden en dit jaar dus in Nederland; en dat terwijl de sport hier al sinds 1998 bestaat.

De Amerikaanse Kirby Mcilveen met haar hond Torch pakte titel van de “Open Combined” klasse met 161,8 punten en is net als vorig jaar wereldkampioen Dogfrisbee. Deze klasse combineert de disciplines Freestyle en Distance. Je diende dus aan beide onderdelen deel te nemen. Op de tweede plek, met maar 0,2 punten verschil eindigde Oscar Mauricio Arevalo met de hond Afrika uit Colombia, gevolgd door de Italiaanse Marina Fangareggi met Venus, op de derde plek. Als beste Nederlandse deelnemer en met haar dertien jaar tegelijk de jongste deelnemer van het WK, kon Amy von Piekartz met haar hond Kate de elfde plek van 54 deelnemers bemachtigen.

Maar ook in de losse disciplines waren er grote titels te winnen. De Griekse Evanghelos Christofellis met zijn hond Nove nam alleen aan de Distance discipline deel en wist zo de titel in de “Distance Only” te bemachtigen. Hij kroonde zich hierdoor tot Wereldkampioen op de Distance Only. Hij had namelijk de verste worpen en snelste hond en kon zo binnen één minuut de meeste punten behalen, door de hond op bepaalde afstanden de frisbee te laten vangen. Op de tweede plek eindigde Simone Villani met Trouble uit Italië gevolgd door Thomas Duppenthaler met Shea uit Zwitserland op de derde plek.  De beste Nederlander in deze discipline was Patrick van Veen met zijn hond Gunnar. Ze eindigden op plek veertien, van de in totaal 35 teams, in deze klasse.

In de freestyle klasse waren adembenemende shows te zien, waarin hond en baas binnen twee minuten verschillende trucjes lieten zien. De “handler” gooit de frisbee in deze klasse op verschillende, kunstzinnige manieren en de hond vangt deze door zijn hele lichaam in te zetten. Omdat iedereen zelf de muziek opgeeft die tijdens de show afgespeeld wordt, is het dan ook het doel dat de show bij de muziek past. Daarnaast wordt ook nog de focus van de hond op de frisbee en het baasje beoordeeld. Een goede samenwerking is dus een must!

Kirby Mcilveen kon met Torch wederom het meest overtuigen in deze klasse. Dicht gevolgd, met maar 0,1 punt verschil, stond de Duitse Thomas Fischer met Bolle op plek twee. Op plek drie eindigde Oscar Mauricio Arevalo met Afrika uit Colombia, die in de gecombineerde klasse al de tweede plek bemachtigde. De Nederlandse Amy von Piekartz met Kate kwam met een vierde plek net niet op het podium te staan.

Op vrijdag was de laatste kwalificatie mogelijkheid voor de teams, om aan het WK te mogen deelnemen. Zo waren er een aantal die nog de benodigde punten binnen wisten te slepen. Echter het merendeel van de deelnemers had in de loop van het jaar alle benodigde punten reeds verzameld en was al verzekerd van deelname aan het WK.

Naast het WK was er voor de vele bezoekers die dit weekend naar Houtigehage kwamen nog veel meer te beleven. Zo waren er een aantal verschillende stands: de dierenambulance Noord Oost Friesland was aanwezig, kinderen konden zich laten schminken of lekker op een springkussen spelen, en op zondag was er een portretfotograaf voor de bezoekershonden en -kinderen. 


Auteur

Redactie