WK Dogfrisbee begin oktober op voetbalveld in Houtigehage

Houtigehage

Houtigehage beleeft binnenkort een landelijke primeur. Sportpark Dúnoard is op 5, 6 en 7 oktober het decor van het wereldkampioenschap Dogfrisbee.

Deze spectaculaire hondensport bestaat al sinds 1998 in Nederland, maar nog nooit is er een wereldkampioenschap in ons land geweest. Het voetbalveld van SV Houtigehage voor de mondiale titelstrijd omgetoverd tot wedstrijdveld. Een groep vrijwilligers is in samenwerking met Fly’em High Dogfrisbee bezig om dit unieke evenement neer te zetten. Er worden honderd deelnemers uit tien verschillende landen verwacht.

Drijvende krachten achter het WK in Houtigehage zijn Reint Elzinga en Yvette Le Noble-Elzinga van Fly’em High. Zij wonen in Boelenslaan en hebben hier een trainingslocatie voor dogfrisbee. Al meer dan vijftien jaar is dogfrisbee een onmisbaar onderdeel van hun leven. Reint Elzinga en Yvette Le Noble-Elzinga geven lessen en workshops, organiseren wedstrijden en geven demonstraties op grote en kleine evenementen door heel Nederland.

Reint Elzinga, bestuurslid van de UFO (overkoepelend dogfrisbee orgaan), vond het tijd dat het WK naar Nederland komt. De grote wedstrijden werden tot 2014 in Amerika gespeeld. In 2014 vond het WK voor het eerst in Europa plaats (in Zwitserland). In 2016 was Duitsland het wedstrijdtoneel en in 2018 dus Nederland.

Bezoekers van het WK Dogfrisbee kunnen in de freestyle klasse adembenemende shows verwachten, waarin hond en baas binnen twee minuten verschillende trucjes laten zien. De ‘handler’ gooit de frisbee op verschillende, kunstzinnige manieren en de hond vangt deze door zijn hele lichaam in te zetten.

Elke deelnemer geeft zelf de muziek op die tijdens de show gespeeld wordt. Het doel is dan ook dat de show bij de muziek past. Daarnaast wordt ook nog de focus van de hond op de frisbee en het baasje beoordeeld. Een goede samenwerking is dus een must.

In de distance klasse gaat het om verre worpen en de snelste honden. Binnen één minuut dienen er zo veel mogelijk punten behaald te worden door de hond op bepaalde afstanden de frisbee te laten vangen.

Naast de wedstrijd is er voor bezoekers nog meer te beleven. Stands met verschillende producten voor hond en mens zullen aanwezig zijn, voor de kinderen is er een springkussen in de binnenlocatie en is het mogelijk om zelf wat frisbees te gooien. De toegang is gratis. Bezoekershonden zijn uiteraard welkom, zo laat de organisatie van het wereldkampioenschap weten.

Op de vrijdag hebben de deelnemers de laatste mogelijkheid om zich nog te kwalificeren voor het WK. Op zaterdag en zondag is de wedstrijd zelf. Elke dag duurt het evenement van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.flyemhigh.nl of op de facebook pagina van Fly’em High.

 


Auteur

Redactie